Ülevaade uuringutest: mis laste külmetuste ravimisel toimib ja mis mitte?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abi on puhkusest, vedelikupuuduse vältimisest ja soolveelahusest ninale.
Abi on puhkusest, vedelikupuuduse vältimisest ja soolveelahusest ninale. Foto: LightField Studios / PantherMedia / LightField Studios

Lapsed jäävad viirushaigustesse kuus kuni kaheksa korda aastas, mis on kaks korda rohkem kui täiskasvanud. On vähe tõendeid, et mõni raviprotseduur aitaks kinnise nina, nohu või aevastamise vastu.

Apteekides ja poelettidel on erinevaid preparaate ja käsimüügiravimeid, kuid puuduvad tõendid, et suurem osa neist töötaks, leidis BMJ ülevaade käsimüügiravimitega tehtud katsetest. Mõned, näiteks dekogestandid, ei ole sobilikud kasutamiseks beebidele, lastele ega rasedatele, vahendab BBC uuringut. 

Viirushaigused võivad tekitada kurguvalu, ninakinnisust, palavikku ja aevastamist. Imeravimit aga nende jaoks leiutatud ei ole ning nädalaga peaksid ebameeldivad sümptomid kaduma.

Mis aitab kinnise nina vastu?

Nohu vastu soovitatakse kasutada soolveelahuseid. See aitab nina limast puhastada vähendab ninakinnisuse tunnet. Soolveel ei ole mingeid kõrvalmõjusid ning seda võib kasutada mitu korda päevas.

Keemilised nohuravimid ehk dekogestandid ei ole alla 12-aastastele lastele sobilikud, sest võivad tekitada kõrvalnähte, nagu unisus ja kõhuvaevused. Täiskasvanud võivad neid kasutada kõige enam seitsme päeva jooksul, kuid BMJ raporti kohaselt on neil nohule väike mõju. Pikaaegsel kasutamisel võivad dekogestandid tekitada kroonilist nohu. 

Köhasiirupite efektiivsust raportis ei leitud, sest nende tõttu ei köhi lapsed lima välja. Antibiootikumid töötavad vaid bakteriaalsete infektsioonide puhul ning viirushaigustega võitlemisel nendest abi ei ole. Inhalaatorite kasutamise, kuuma auru sisse hingamise ja eukalüptiõli tarvitamise toime kohta tõendeid ei leitud. Suurbritannia terviseameti sõnul ei ole teadusliku alust usul, et C-vitamiin, tsink või küüslauk võiks külmetust ennetada või paranemist kiirendada.

Tuleks vältida vedelikupuudust ja hoida sooja. Külmetushaigusi põhjustavad viirused, mis levivad kergesti, eriti laste seas. Haigestumist saab vältida korraliku kätepesuga. Samuti tuleks silmade ning nina katsumist vältida, sest nii levib viirus kätelt kiiresti organismi.

Arsti juurde tuleks pöörduda:

  • kui lapsel on palavik üle 38,5 kraadi;
  • tekib lööve, mis ei kao ära;
  • sümptomid ei parane päevade jooksul.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles