Isa toitumisharjumused eostamise ajal mõjutavad tulevikus lapse tervist (1)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka isade söömisharjumused mõjutavad lapse tulevast tervislikku seisundit.
Ka isade söömisharjumused mõjutavad lapse tulevast tervislikku seisundit. Foto: PantherMedia/Scanpix

Teadus tegi juba mõni aeg tagasi kindlaks, et tervete meeste sperma on palju elujõulisem võrreldes nende ülekaaluliste, halbade toitumisharjumustega, suitsetavate või alkoholi kuritarvitavate sookaaslaste oma. Kuidas mõjutavad aga eostamise aegsed elustiiliharjumused tulevase lapse tervist?

Tulevastele emadele on suunatud palju materjale tervislike eluviiside ja lapse tervise seoste kohta. Teadlased võtsid nüüd ka uurida, kas isade eostamise eelsetel toitumisharjumustel võib olla negatiivne mõju nende laste tervisele, vahendab Medical News Bulletin.

Nottinghami Ülikoolis läbi viidud uuringus, mida eetilistel põhjustel teostati hiirte peal, selgus isase toitumise suur mõju järglaste tervisele. Enne eostamist madala proteiinisisaldusega dieedil olnud isaste järeltulijad olid ülekaalulised ja neil oli vähem rasva metabolismis osalevaid geene, samuti esines neil II tüübi diabeedi tunnuseid. Nimelt sisaldas kesisel dieedil olnud isaste sperma vähem kemikaale, mis reguleerivad kaalutõusuga seotud geenide pidurdumist.

Uuringus selgus samuti, et tervislikul dieedil oleva isase sperma surus emase organismis maha rasestumisega seotud põletikulised protsessid ja immuunreaktsiooni.

Juba mõni aeg on teada, et mehed mitte ainult ei anna lapsele poole geenidest, vaid nende sperma aitab tagada ka eduka rasestumise. Seemneplasma tagab spermatosoididele turvalise keskkonna, kui nad liiguvad naise suguorganitesse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles