VIDEO: mis hakkab toimuma inimese organismis, kui ta on vingugaasi sisse hinganud?

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vingugaasi mürgituse sümptomid.
Vingugaasi mürgituse sümptomid. Foto: graafika: Alari Paluots

Vingugaasi sissehingamine raskendab vere varustatust hapnikuga, mistõttu peab inimene kiirelt abi saama või tema elu satub ohtu. 

Vingugaasi sisse hingates satub kopsude kaudu verre süsinikoksiid. Hemoglobiin, mis tavaliselt peaks kopsudes siduma enda külge hapnikku, hakkab haarama hoopis süsinikoksiidi. Hemoglobiin seob endaga süsinikoksiidi ligi 300 korda intensiivsemalt kui hapnikku – nõnda tekitab juba väike kogus vingugaasi sissehingamisel ohtliku hulga hemoglobiini-süsinikoksiidi ühendit ja veri pole enam võimeline hapnikku transportima. Hapnikupuudus süveneb kiiresti ja inimene hakkab lämbuma.

Tallinna Kiirabi peaarst Raul Adlas märkis, et erinevalt põlemisel tekkivast tüüpilisest paksust suitsust ei ole vingugaasi võimalik tajuda, mistõttu on see väga salakaval. «Esimene, mida inimene tunneb, on peavalu, iiveldus, silme ees läheb kirjuks, pilt hakkab ringi käima, kuni õige ruttu ta kaotab teadvuse ja kui abi ei saa, siis ta hukkub,» nentis ta. 

Vaata lähemalt allolevast Päästeameti videost. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles