Kuidas autojuht ohtlikust mikrounest võitu saaks? (1)

PM Tervis
Copy
Pidev haigutamine on ohumärk, et varsti võib tabada mikrouni. Foto on illustreeriv.
Pidev haigutamine on ohumärk, et varsti võib tabada mikrouni. Foto on illustreeriv. Foto: unsplash.com

Paljud autoavariid on toimunud mikroune tõttu. Mikrouni on mõned sekundid vältav uni, mis võib tabada kõikjal ning mida põhjustab aju seisund, mil mõnes selle osas on aktivatsioon tugevalt pidurdunud.

Tihtipeale ei saa väsinud inimene isegi aru, kui teda tabab mikroune episood, aga teadvuse triivimine selle lühikese aja jooksul võib lähtuvalt keskkonnast lõppeda suisa traagiliselt. Selle seisundiga seotud ilminguteks on tühi pilk või aeglane silmade pilgutamine, pea allapoole langemine, äkilised keha läbivad võpatused, informatsioonile mittereageerimine ja viimastel minutitel toimunu mittemäletamine, vahendab Healthline.

Mikrouni annab endast aga märku juba enne keha üle võimuse võtmist. Ohumärgid on pidev haigutamine, keha läbivad võpatused, raskused silmade lahtihoidmisel ja seda üritades pidev pilgutamine.

Mikrouni on tavaline kellaaegadel, kui keha on harjunud veetma magades. Mikrouni võib aga juhtuda igal ajal, kui sul on unepuudus. Uuringute järgi on sellega kimpus 20 protsenti täiskasvanutest ja selle tagajärjeks on päevane unisus, ärrituvus, unustamine ja kehv sooritusvõime. Unepuudusega on seotud ka kõrge vererõhk, ülekaalulisus ja infarktioht.

Mikroune põhjuseks võib olla ka tõsine unehäire. Obstruktiivse uneapnoe korral on blokeeritud ülemised hingamisteed ning seetõttu ei saa aju piisavalt hapnikku, mille tõttu pressib peale päevane unisus. Narkolepsia põhjustab päevasel ajal unisust ja kontrollimatuid uinumise episoode. Tõsiste unehäirete puhul peaks kindlasti pöörduma arsti poole.

Mikround aitab üldiselt ära hoida korralik ööuni, mis peaks täiskasvanud inimese puhul kestma seitse kuni üheksa tundi. Sügava kosutava une heaks peaksid loobuma õhtul kohvi joomisest. Samuti peaksid vältima alkoholi, eriti kui oled juba väsinud. Lülita magamistoas välja kõik valgusallikad ja helid. Väldi enne magama jäämist stimuleerivaid tegevusi. Hoia magamistoas enda jaoks meeldivat temperatuuri – liigne soojus ning jahedus häirivad und.

Autot juhtides ürita tähele panna mikroune tulekust märku andvaid ilminguid kehas. Kui hakkad teelt kõrvale kalduma, haigutad vahetpidamata, ei suuda teetähiseid tähele panna ning tunned oma laugude raskust, peaksid tegema sõidus väikese pausi. Tõmba tee äärde, lase sõber rooli või tee pooletunnine aju aktiivsust taastav uinak. Unisusest aitab mingil määral virguda aju aktiivses tegevuses hoidmine, kiire tempoga muusika, ka audioraamatu või raadiosaate mängima panekust võib kasu olla. Kui vähegi võimalik, kasuta aga väsinuna võimalust peatuda ja silm veidikeseks looja lasta.

Lugu ilmus esmakordselt aastal 2018.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles