Lase päike tuppa: väliõhus hävinevad haigustekitajad

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värske õhk muudab siseruumi keskkonna tervisele sõbralikumaks.
Värske õhk muudab siseruumi keskkonna tervisele sõbralikumaks. Foto: Ronalds Stikans / PantherMedia / Ronalds Stikans

Päevavalguse käes olnud tubades oli vähem viirushaigusi põhjustavaid baktereid ning rohkem õuest pärinevaid ja potentsiaalselt kasulikke baktereid, leiti katses.  

Teame hästi, et tubade õhutamine on kasulik ja eriti siis kui inimene on haige. Oregoni Ülikooli teadlased otsustasid uurida, kuidas ja miks täpselt see nii on. Leiti, et õhutamine vähendab siseruumides olevaid haigustekitajaid ja rikastab õhku kasulike bakteritega, NPR.  

Uurijad tegid katse nukumaja suuruste tubadega. Nad võrdlesid kolme tuba: üks kuhu paistab päike läbi tavalise klaasi, teine, mis oli otsese ultraviolettkiirguse all ja kolmas, mida hoiti pimedas. Nad kasutasid ruumides Portlandi piirkonna kodudest kogutud tolmu ja hoidsid osad miniatuursed toad õues ning ülejäänud siseruumides tavatemperatuuril.

Peale 90 päeva võrdlesid uurijad tolmuproove ning analüüsisid seal elutsevaid baktereid. Tubades, mis olid päikesevalguse käes, oli vähem eluvõimelisi baktereid, kui neis, mida hoiti pimedas. Ruumides, mis olid olnud ultraviolettkiirguse käes, oli pisut vähem baktereid kui päevavalguse käes olnutes. Uurimus avaldati ajakirjas Microbiome.

Päevavalguse käes olnud tubades oli vähem baktereid, mis tulevad inimnahalt ning rohkem neid, mida seostatakse väljas elutsevate bakteritega. Mõned inimestega seotud bakteriliigid, mis päevavalguse käes ellu ei jäänud, olid need, mis tekitavad hingamisteede viiruseid. Teadlaste sõnul on kasulik õhutada ja niimoodi rikastada siseruume mikroobidega, mis ei ole meile kahjulikud ning võivad isegi head teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles