Kui tahad aju vormis hoida, kanna hoolt silmade ja kõrvade eest

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuulmise taastamist abivahenditega ei tasu häbeneda.
Kuulmise taastamist abivahenditega ei tasu häbeneda. Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Kuigi kuulmis- ja nägemiskao taastamine ei peata kognitiivsete võimete halvenemist täielikult, aeglustab see protsessi märgatavalt. 

40-aastaselt kogeb üks inimene kümnest vähemalt mingil moel kuulmise kaotust. See juhtub nii aeglaselt ja sujuvalt, et enamik ei märka muutust ning suur osa eitab seda, rääkis kõrvaarst Dina Rollins. Selleks ajaks kui inimene on veendunud, et tal on kuulmisprobleem ja ta otsib abi, on vanusest tulev mälukaotus juba alanud, vahendab uudisteportaal WBUR

Kuulmise taastamine abivahenditega võib aidata kognitiivset ehk tunnetuslikku taandarengut peatada. Seda kinnitab uuring, kus vaadeldi 2000 USA eaka mälu enne ja pärast kuulmisaparaatide kasutamist. Leiti, et peale kuuldeaparaatide saamist vähenes kognitiivsete võimete langus 75 protsenti.

Kõrvade stimuleerimine ergutab ka närve, mis stimuleerivad aju. Kasutades kuulmisaparaati, asendab inimene puuduva osa kuulmisel ning aju mõistab kogu pilti paremini. See võimaldab inimesel ka rohkem sotsiaalselt kaasatud olla. Sotsiaalne isolatsioon on kuulmiskao juures oluline osa ning lähedased võivad märgata, et kuulmisprobleemidega inimene eemaldub vestlusest või ei käi koosviibimistel nagu tavaliselt.

Teine levinud vanadusega kaasnev probleem on nägemise halvenemine, mis tuleb tihti hallkaest. Tõendid näitavad, et nägemise taastamine hallkae operatsiooniga võib samuti kognitiivsete võimete taandarengut aeglustada. Samade teadlaste teises uuringus leiti, et peale kaeoperatsiooni aeglustus kognitiivsete võimete langus 50 protsenti.    

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles