Kui mitu päeva kestab kurguvalu ning kas on mõtet seda ravida?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurguvalu tekib tavaliselt viirusliku nakkuse tagajärjel ning jääb sind tüütama kolm kuni kümme päeva.
Kurguvalu tekib tavaliselt viirusliku nakkuse tagajärjel ning jääb sind tüütama kolm kuni kümme päeva. Foto: PantherMedia/Scanpix

Kurguvalu kestvus oleneb selle põhjusest. Tavaliselt tekib kurguvalu viirusliku infektsiooni tagajärjel, aga selle põhjus võib olla ka bakteriaalne põletik ning sel juhul võib see tüütu seisund kiusata kauem.

Kõige sagedamini on valusa kurgu põhjuseks viirushaigused nagu gripp või tavaliste rinoviiruste poolt tekitatud külmetushaigustena tuntud seisundid. Viiruse poolt tekitatud kurguvalu kestab 3 – 10 päeva, kirjutab Healthline.

Viiruste puhul on ka üks erand. Nimelt võib viiruslik mononukleoos, mida teatakse ka suudlemishaigusena, tuua kaasa ligi kuu kestva kurguvalu ning tekitada tohutu kurnatuse suisa mitmeks kuuks. Antibiootikumid ei ole selle viiruse puhul efektiivsed, aga käsimüügiravimid võivad leevendada sellest tulenevat ebamugavustunnet, vähendades põletikku ja kurgu paistetust. Ka muude viirushaiguste tõttu tekkinud kurguvalud ei vaja antibiootikume ega ka muud konkreetset ravi, vaid mööduvad haiguse taandudes. Ebamugavustunnet saab leevendada erinevate teede ja lokaalsete arstimitega.

Bakteriaalsed infektsioonid põhjustavad kurguvalu vähem kui viirused, aga kui need ründavad, siis püsib kurguvalu tavaliselt 7-10 päeva. Nendest on võimalik vabaneda kiiremini ka antibiootikumidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles