10 üllatavat tervisehüve, mida saad seksist

PM Tervis
Copy
Seks on tervisele kasulik.
Seks on tervisele kasulik. Foto: Shutterstock

Seks pole mitte ainult mõnus, vaid ka tervisele kasulik tegevus.

Tugevdab immuunsüsteemi

Seksuaalselt aktiivsed inimesed vajavad vähem haiguspäevi, on selgunud uuringutes, vahendab WebMD. Pennsylvania ülikooli teadlased avastasid ka, et nädalas korra või kaks seksivate tudengite kehades oli rohkem haiguste eest kaitsvaid antikehasid võrreldes nende seksuaalselt mitteaktiivsete eakaaslastega.

Immuunsüsteemi saad hoida tugeva ka tervislikult süües, olles füüsiliselt aktiivne, magades piisavalt, lastes end vaktsineerida ning kasutades seksides kondoomi.

Tõstab libiidot

Nagu vanarahvatarkus ütleb – süües kasvab isu. Seksimine muudab seksi üha nauditavamaks kogemuseks ja tõstab libiidot. Seks parandab naistel vaginaalset verevarustust ja elastsust, suurendab loomuliku libestusaine tekkimist, mistõttu muutub seks harrastades üha nauditavamaks.

Parandab kontrolli põie üle

Tugevad vaagnapõhjalihased on olulised uriinipidamatuse vältimiseks. Seks on nagu trenn vaagnalihastele.

Alandab vererõhku

Paljude uuringute andmeil alandab seksimine vererõhku. Kindlaks on ka tehtud, et see hüve ei kaasne eneserahuldamisega.

Läheb treeninguna arvesse

Seks on üks mõnusamaid füüsilise aktiivsuse vorme, mis põletab umbes viis kalorit minutis ehk kulutab neli kalorit rohkem kui teleri vaatamine. Samuti kasutad seksides erinevaid lihaseid, misläbi muutuvad need tugevamaks.

Vähendab infarktiriski

Hea seksuaalelu on oluline su südamele. Lisaks võimalusele südamelihast treenida hoiab see ka östrogeeni ja testosterooni taseme korras. Nende madala taseme puhul kaasneb erinevaid probleeme, alates luude hõrenemisest kuni erinevate südamehaigusteni. Ühe uuringu andmeil oli vähemalt kaks korda nädalas seksivatel meestel poole madalam tõenäosus surra südamehaiguse tagajärjel kui seksuaalselt väheaktiivsetel.

Vähendab valu

Enne valuvaigisti järele haaramist võiksid katsetada seksiga, sest orgasmil on võime valu blokeerida. Selle käigus eritub hormoon, mis tõstab välulävi. Ilma orgasmita kulgev stimulatsioon võib anda pea sama hea efekti. Teadlased on avastanud, et vaginaalne stimulatsioon blokeerib kroonilise selja – ja jalavalu. Osa naiste puhul aitab see ülimalt hästi ka menstruaalkrampidest, artriidist põhjustatud valu puhul ning ravib terveks isegi peavaludest.

Vähendab eesnäärmevähi tõenäosust

Mehed, kes ejakuleerisid sagedasti ehk vähemalt 21 korda kuus, haigestusid ühe uuringu andmeil tunduvalt vähem eesnäärmevähki. Selle tervisehüve kindlustamiseks ei olnud vaja partnerit, ühtviisi kasulikuks osutusid nii vahekord kui masturbeerimine. Pea aga meeles, et vähiriski mõjutavad alati veel mitmed faktorid, näiteks suitsetamine.

Tagab parema une

Pärast orgasmi vabaneb hormoon prolaktiin, mis tagab kehas lõõgastunud tunde ja kutsub esile unisuse.

Leevendab stressi

Lähedus partneriga vähendab stressi ja ärevust. Puudutused ja embamine vabastavad ajus õnnehormoonide joa. Seks võib mõjuda ülimalt positiivselt ka enesehinnangule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles