Inimeste väljaheited on täis plastiku mikroosakesi. Saa teada, kuidas need meid ohustavad

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas ikka tervislik toit?
Kas ikka tervislik toit? Foto: PantherMedia/Scanpix

Teadusuuringute käigus on selgunud, et inimeste väljaheited on täis mikroplasti-väikseid plastiku osakesi, mille inimesed on endale sisse joonud või söönud. Kuidas need meid kahjustavad?

Mitmete riikide inimeste väljaheidete põhjal tehtud uuringus ei leitud mitte ühtegi proovi, milles poleks sisaldunud plastikuosakesi, vahendab ajakiri Health. Näiteks leidus seal majapidamises ja toidutööstuses pakendamisel kasutatavat polüpropüleeni ja polüetüleeni. Mida see tähendab meie tervisele, pole täielikult selge, aga mikroplast võib kuhjuda meie seedesüsteemi, kus mõjutab immuunsust ja vastupidavust haigustele. See võib teadlaste sõnul samuti tähendada toksiliste ainete ja patogeenide kuhjumist kehasse, mis omakorda tõstab vähiriski.

Plastiku mikroosakesed satuvad organismi, kui tarbime toitu ja jooke plastikusse pakendatud karpidest, topsidest ja pudelitest.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles