Asjad kipuvad ununema? Saa teada, kuidas mõjutab stress su aju

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mälu halvenemise ja töövõime alanemise taga võib olla stress.
Mälu halvenemise ja töövõime alanemise taga võib olla stress. Foto: PantherMedia/Scanpix

Stress on veel kahjulikum kui oleme seni arvanud.

Stress muudab meid ärritunuks ja sellega kaasnev väsimustunne on pidev, vahendab Medical News Today. Oluliselt halveneb ka keskendumisvõime. Krooniline stress mõjutab und, söögiisu, libiidot ning muudab hullemaks paljud tervisemured, sealhulgas diabeedi, südamehaigused ning seedeprobleemid. Isegi kerge stress suurendab krooniliste haiguste tekkimise tõenäosust.

Harvardi Ülikooli teadlased uurisid, milline on stressi otsene mõju ajule. Uuringus hinnati inimeste mälu, mõtlemisvõimet ja stressihormoonide taset veres. Selgus, et kel oli stressihormoon kortisooli tase veres kõrge, oli ka palju viletsam mälu. Osad uuritavatest lubasid enda peal teostada ka aju magnetresonantstomograafia uuringu, mille käigus selgus, et nende aju hallaine maht oli väiksem kui normaalse kortisooli tasemega inimestel.

Stressi vähendamiseks on oluline piisavalt magada ja ka regulaarne füüsiline aktiivsus, mil on ka aju mälukeskust hipokampust turgutav mõju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles