Statistika: Eesti inimesed kasutavad üha rohkem hambaravi teenuseid

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaravi.
Hambaravi. Foto: Arne Trautmann / PantherMedia / Scanpix

Eesti elanik käis 2017. aasta jooksul hambaarsti juures keskmiselt 1,5 korda, selgus täna avaldatud statistikast.

Eelmisel aastal tehti Eestis ligi 1,98 miljonit hambaarsti visiiti, mis on 5,2 protsenti enam kui aasta varem selgus Tervise Arengu Instituudi (TAI) täna avaldatud statistikast. Kokku raviti 1,01 miljonit hammast, see on 2,2 protsenti vähem kui mullu.

2017. aastal jätkus ortodondi ja suuhügienisti külastuste sagenemine. Mõlema teenuse kasutamine kasvas märkimisväärselt – üle 15 protsenti. Ortodonti külastati üle 170 000 korra, seejuures täiskasvanute ja laste ortodontiliste visiitide osakaal oli enam-vähem võrdne. Ortodontilisi aparaate paigaldati ligi 27 500, koguni 41 protsenti rohkem kui möödunud aastal. 73 protsenti paigaldatud aparaatidest olid suust mitte-eemaldatavad. Paigaldatud aparaatide suur tõus on põhjendatav Haigekassa tervishoiuteenuste loetelu täiendamisega: 2017. aastal laiendati alla 19-aastaste isikute diagnooside loendit ortodontilise ravi tasumise korral ravikindlustuse eest ning tervishoiuteenuste loetellu lisati mitu uut suust mitte-eemaldatavat aparaati.

Suuhügienistid tegid 2017. aastal üle 23 000 visiidi. Kui 2016. aastal moodustasid laste visiidid umbes viiendiku, siis 2017. aastal oli laste visiite osakaal langenud tagasi 2015. aasta tasemele, moodustades 13 protsenti.

Võrreldes nimetatud ametialade täidetud ametikohtade arvu 2016. ja 2017. aasta novembrikuu seisuga, siis ortodontide puhul see oluliselt muutunud ei ole, kuid suuhügienistide täidetud ametikohtade arv kasvas 14-lt 20-le. Samas ortodontiateenuse pakkujate arv kasvas 2017. aastal kuus protsenti.

Jätkus ka implantaatide paigaldamise kasv. Kokku paigaldati 10 583 implantaati, see on aasta varasemaga võrreldes üle viiendiku rohkem. Proteetilise ravi visiitide arv kasvas üheksa protsenti ning proteese saanud inimeste arv 12 protsenti. Eelneval kahel aastal proteetilise ravi osas suuri muutusi ei olnud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles