Peedi söömine toetab tervist, ükskõik mil viisil seda valmistada

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peet annab toidule kauni värvi.
Peet annab toidule kauni värvi. Foto: Olga Sergeeva / PantherMedia / Olga Sergeeva

Punane juurvili on täis vitamiine ja mineraalaineid, mis on kasulikud maksa-, neeru- ja põrnahaiguste ravis ning tugevdavad vere ja närvisüsteemi.

Juurviljasorte pole küll väga palju, kuid meetodeid, kuidas neid toiduks valmistada, on lõputult. Näiteks saab neist teha mahla, süüa neid viilutatult, küpsetatult, praetult, hautatult, paneeritult jne. Peet on üks nendest juurviljadest, millel on tänu oma toitainesisaldusele rohkelt tervist toetavaid omadusi, ükskõik mil viisil seda vilja valmistada, kirjutab toitumisnõustaja Kristel Vokk blogis Tervislik Toitumine.

Peeti nimetatakse ehtsaks raviköögiviljaks, mille puudumine toidulaualt jätab organismi nii mõnestki heast toimest ilma. Peedis on märkimisväärselt mineraalaineid: kõige enam mangaani, mis on vajalik ensüümide aktiveerimiseks, lisaks veel kaaliumit, magneesiumit, rauda, fosforit, vaske, tsinki ja seleeni.

Vitamiinidest sisaldab peet peamiselt C-vitamiini ja B-vitamiine, kuid rohkelt just folaate, mis on eriti vajalikud raseduse ajal. Muidugi peab peeti hindama ka viljas sisalduvate flavonoidide ehk vees lahustuvate punaste värvainete poolest. Need on tugevad antioksüdandid, mis kaitsevad keharakke ning stimuleerivad kogu immuunsüsteemi.

Punapeeti peetakse väga heaks maksa-, neeru- ja põrnahaiguste ravimiks ning on vere ja närvisüsteemi parandaja enamasti just tänu suurele kaaliumi- ja magneesiumisisaldusele. Kiudainete rohkuse tõttu tarvitatakse seda kõhukinnisuse vältimiseks, aga ka põletike, allergia ja astma leevendamiseks.

Loe edasi blogist Tervislik Toitumine, kuidas valmistada toorest peedist, maitsvat taimetoidurooga, peedi-carpacciot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles