Teadus selgitab: miks tekitab alkoholitarbimine häid mälestusi?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholi tarbides vormivad kaasnevad protsessid mälestused meeldivamaks kui oli reaalsus.
Alkoholi tarbides vormivad kaasnevad protsessid mälestused meeldivamaks kui oli reaalsus. Foto: PantherMedia/Scanpix

Teadlased avastasid, et alkohol kaaperdab mälujälgede loomisega tegeleva aju juhtetee ning muudab molekulaarsel tasandil seda, kuidas tekivad mälestused.

Teadlased tahtsid teada, miks tekitab alkoholi ja teiste taju muutvate ainete tarvitamine nii häid mälestusi, ehkki neid kasutades võivad tabada hirmutavad ja kurvaks muutvad tundmused ja kaasneda ka kohutavalt halb enesetunne. Kui ebatervislikust tegevusest jäävad liiga head pseudomälestused, suurendab see ka alkoholisõltuvuse tekkimise riski, kirjutab News Medical.

Uurijad avastasid, et alkoholi tarbimine lükkab käima keemiliste reaktsioonide protsessi, mille tulemuseks on õnnestavat rahulolutunnet loova neurotransmitter dopamiini küllasus. Võttes üle mälujälgi loova aju juhtetee toimimise ning määratledes, kas mälestus kujuneb meeldivaks või mitte, tekib kõrgenenud valmidus olukorda ka uuesti kogeda ning alkoholi pruukida.

Selle tulemuseks ongi alkoholi meeliülendavasse mälestuste võrku langemine ning hiljem võib-olla ka sõltuvuse küüsis siplemine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles