Kuidas päästa elusid: tunne insuldi sümptomeid! (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näost saab lugeda insuldi tundemärke. Jälgige, kas inimese üks näopool või suunurk on alla vajunud, paluge tal näiteks naeratada.
Näost saab lugeda insuldi tundemärke. Jälgige, kas inimese üks näopool või suunurk on alla vajunud, paluge tal näiteks naeratada. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Insult tekib äkki ning sümptomite äratundmine ja kiire sekkumine võib päästa elu.

29. oktoobril tähistatakse kogu maailmas insuldipäeva, juhtimaks tähelepanu raskele haigusele, mille tõttu sureb Eestis üle 800 inimese aastas. Insulti esineb rohkem meestel, haigestuda võivad nii nooremad kui vanemad inimesed.

«Insuldi üks põhjus on ajuveresoone lõhkemine, mille tulemus on verevalum ajus. Enamik insultidest on aga põhjustatud ajuveresoone ummistusest verehüübe ehk trombi tõttu – seda kutsutakse ajuinfarktiks. Trombi tõttu ei saa närvirakud enam energiat ning lakkavad töötamast,» selgitab Tartu Ülikooli kliinikumi neuroloog Janika Kõrv. 

Insuldi puhul tuleb tegutseda kohe, sest iga sekund loeb. Insuldile iseloomulikke sümptomeid aitab meeles pidada, ära tunda ja tegutseda ingliskeelne sõnakombinatsioon FAST (face, arms, speech, time ehk nägu, käed, kõne, aeg).

Kuidas aru saada, et inimesel võib olla insult? 

  1. Jälgige, kas patsiendi üks näopool või suunurk on alla vajunud, paluge tal näiteks naeratada.
  2. Kontrollige, kas patsient saab mõlemat kätt tõsta ja neid üleval hoida, kas tema kõne on segane.
  3. Selliste sümptomite ilmnemisel tuleb kiiresti tegutseda ja helistada viivitamatult häirekeskuse numbril 112.

Ligi kolmandik insulti haigestunutest sureb esimese kuu jooksul ja kolmandik ei parane täielikult. Tegemist on ägeda haigusega, millesse haigestub Eestis 5000 inimest aastas.

Insulti võib haigestuda igaüks. Insuldi ennetamiseks tuleb loobuda suitsetamisest ja alkoholist, süüa tervislikku toitu ning olla füüsiliselt aktiivne. Insuldi tekkimist soodustavad mitmed tegurid ja haigused, mis on ravitavad – näiteks kõrge vererõhk, kõrge kolesteroolitase veres ja kodade virvendusarütmia (üks südame rütmihäiretest).

Insuldipäeva puhul räägib neuroloog Kõrv videoloengus insuldi tekkepõhjustest. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles