Mida annab teada uriini värvus su tervise kohta? (1)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uriini värv annab tihti märku, kas peaksid rohkem või vähem vett tarbima.
Uriini värv annab tihti märku, kas peaksid rohkem või vähem vett tarbima. Foto: PantherMedia/Scanpix

Uriinile on tavaliselt iseloomulik kollane pigment. Kui oled terve ja tarbid piisavalt vett, peaks uriin olema väga heledat kollast värvi või peaaegu läbipaistev nagu vesi.

Kui sa ei tarbi piisavalt vett, muutub uriin tumekollaseks või isegi helepruuniks, vahendab Healthline. Ka erinevad toidud ja arstimid võivad läbi seedesüsteemi kandudes muuta uriini värvust. Mõnikord võib aga uriini värvus anda märku terviseprobleemidest, millega peaksid tegelema.

Täiesti läbipaistev uriin

Uriin, mis näeb välja nagu vesi, viitab liigsele päevasele vedeliku tarbimisele. Enese keha ohtralt veega kosutamine on küll hea asi, aga liigne vedeliku tarbimine võib kehast välja viia liiga palju organismile vajalikke elektrolüüte. Kui uriin on aeg-ajalt läbipaistev nagu allikavesi, pole põhjust paanikaks, aga kui see on selline kogu aeg, peaksid jälgima, kui palju vedelikke sa tarbid.

Kollakas kuni merevaigukollane

Sellesse spektrisse jääb uriini värv tavaliselt. Uriini kollane pigement tekib, kui keha lagundab hemoglobiini, mis kannab punastesse vererakkudesse hapnikku. Mida rohkem vett tarbid, seda heledamaks uriin muutub selles sisalduva pigmendi lahustumise tõttu.

Kui su veres on palju B-vitamiini, võib see muuta uriini suisa neoonkollaseks.

Punane või roosa

Uriin võib näida punane või roosa, kui sööd palju marju, puu – või köögivilju, mille naturaalsete pigmentide tõttu see värvub. Uriini võivad punakaks värvida söödud peet, rabarber, mustikad.

Punane uriin võib tulla pigmendirikastest toitudest, aga see võib anda ka märku terviseprobleemidest. Mõne tervisehäda puhul võib uriinis olla verd. See on sagedane näiteks suurenenud eesnäärme, neerukivide ja põie – ning neerukasvajate puhul. Kui oled mures on uriini punase värvuse pärast, konsulteeri kohe arstiga.

Oranž

Oranž uriini värvus võib olla samuti vähese veejoomise viga. Kui lisaks on samalaadseks oranžiks värvunud väljaheide, võib olla põhjuseks vereringesse sattuv sapp kas selle sapinäärmete või maksaprobleemi tõttu.

Sinine või roheline

Võib olla toiduvärvi söömise tulemus. Samuti neerude- ja põieuuringutes kasutatud kontrastainete verest eemaldumise tagajärg. Bakteriaalne infektsioon Pseudomonas aeruginosa võib samuti tekitada rohelist või sinist uriini, isegi lillat. Sinine uriin on üldiselt väga harv ja suure tõenäosusega sisse söödud värvika toidu tulemus.

Tumepruun

Enamasti viitab tumepruun uriin suurele vedelikupuudusele. Samuti võib see olla mõne arstirohu kõrvalnäht. Seda võib põhjustada ka suures koguses rabarberi, aaloe või Fava ubade söömine. Tumepruun uriin võib olla ka märk maksahaigusest, mille tagajärjel satub uriini sappi.      

 Hägune

Hägune uriin võib olla uure tõenäosusega kuseteede põletiku tunnus. Samuti võib see olla mõnede krooniliste haiguste ja neeruprobleemide tunnuseks. Mõnel juhul annab hägune uriin taas märku, et võiksid rohkem vett juua. Kui häguse uriiniga kaasneb ka selle vahutamine või mullitamine, võib see olla tõsise terviseprobleemi nagu Chrohn`i tõve või divertikuliidi tunnus. Kui uriin vahutab, peaksid kindlasti pöörduma arsti poole.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles