TÜ uuring: selle toidulisandi tarvitamine aitab rasedustüsistusi vähendada

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rase.
Rase. Foto: Sebastian Duda / PantherMedia / Sebastian Duda

Tartu Ülikooli arstiteaduse üliõpilase Karina Luige uuring näitas, et rauapreparaatide tarvitamine aitab rasedustüsistuse tekkeriski vähendada, kuid ravist on kasu vaid neil rasedatel, kellel on aneemia. 

Üliõpilane Karina Luik ja tema juhendaja Kristiina Rull TÜ Kliinikumi naistekliinikust hindasid aneemia levimust 2334 raseda hulgas ja aneemia seost erinevate rasedustüsistustega, vahendas ERR

Uurijad nägid, et vaatluse all olnud rasedatest neljal protsendil esines aneemiat esimesel, kümnendikul teisel ja 33 protsendil kolmandal trimestril. Rauapreparaate tarvitas neil trimestritel vastavalt 3, 11 ning 26 protsenti rasedatest.

«Kolmandal trimestril esineva aneemia korral vähendab rauapreparaatide tarvitamine preeklampsia riski, seondub väiksema šansiga sünnitada keisrilõike teel ning need rasedad said ligi poole võrra harvem vereülekande. Ka üle 500-milliliitrist verekaotust esines neil harvem,» märkis Luige juhendaja Kristiina Rull.

Loe uuringust pikemalt ERR Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles