Uuring annab vastuse: kui pikk aeg kahe sünnituse vahel on ohutu?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiga väike aeg kahe raseduse vahel võib lapse ja ema tervise ohtu seada.
Liiga väike aeg kahe raseduse vahel võib lapse ja ema tervise ohtu seada. Foto: Monkeybusiness Images / PantherMedia / Monkeybusiness Images

Emad peaksid uue rasedusega ootama vähemalt aasta peale sünnitamist. Nii vähenevad terviseriskid emale ja lapsele, leidis uus uuring.

Uurijad nendivad, et emad ei pea ootama 18 kuud, nagu soovitab Maailma Terviseorganisatsioon. Väike ajavahe kahe raseduse vahel suurendab enneaegse sünnituse, väikse sünnikaalu ja ema- ja lapse suremuse riski, vahendab BBC.

Harvardi ja Briti Kolumbia ülikooli uuringus vaadeldi peaaegu 150 000 Kanada sünnitust. Uuring leidis, et 12–18 kuud oli ideaalne ajavahemik kahe raseduse vahel. Praeguste WHO soovituste järgi on ideaalne intervall 24 kuud ja mitte vähem kui 18 kuud.

Huvitavad leiud uuringust

  • Väiksem kui 12-kuuline ootamine kahe raseduse vahel seostus riskidega kõikides vanustes naistel.
  • Emale avalduvaid riske nähti vaid üle 35-aastaste naiste puhul, lapsele avalduvaid riske leiti kõikide naiste puhul, suurimad olid need 20–34-aastastel.
  • Üle 35-aastastel naistel, kes jäid rasedaks kuus kuud peale eelnevat sündi oli 1,2 protsendine risk rasedusega seotud surmaks.
  • 18-kuuline vahe raseduste vahel vähendas riski 0,5 protsenti.
  • Nooremad emad, kes rasestusid kuus kuud peale eelmist sünnitust oli 8,5 protsendiline rist enneaegseks sünnituseks.
  • Risk langes 3,7 protsenti kui nad ootasid 18 kuud.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles