Kuidas on pikkus seotud vähiriskiga?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seos leiti 18 korral 23 testitud vähitüübist.
Seos leiti 18 korral 23 testitud vähitüübist. Foto: Shannon Fagan / PantherMedia / Shannon Fagan

Pikkadel inimestel on suurem risk haigestuda vähki, sest neil on kehas rohkem rakke, leidis värske uuring.

California Riverside´i ülikooli bioloogid analüüsisid andmeid inimeste vähki haigestumise ning haigestunute kasvu kohta. Leiti, et iga kümne sentimeetriga üle keskmise kasvu, tõuseb inimese risk vähki haigestuda 10 protsenti. Uurijate sõnul on see põhjustatud sellest, et kehas on rohkem rakke, mis võivad muteeruda ja vähini viia. 

Keskmine pikkus oli uuringus 162 sentimeetrit naistel ja 175 sentimeetrit meestel. Uurimustulemused sobivad kokku eelnevate uuringutega, mis seostavad kõrget kasvu suuremate terviseriskidega, näiteks ummistunud veresoonte, südameprobleemide ja diabeedi tekkimiseks.

Uurijad leidsid samuti, et suurem pikkusega seotud risk oli naistel ning tugevaim seos leiti käärsoole-, neeruvähi ja lümfoomi riskis. Siiski märgiti ära, et suurenenud vähirisk oli väike võrreldes elustiilifaktoritest tulevate riskidega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles