USA väärinfo ekspert: vaktsineerimisvastaste hääl on tehislikult võimendatud

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Renee DiResta.
Renee DiResta. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

USA väärinfo ekspert Renee DiResta nentis, et vaktsineerimisvastaste hääl sotsiaalmeedias on tihtipeale kunstlikult loodud, samuti kiitis ta Eesti terviseameti võitlust alternatiivravi propageeriva MMSi Facebooki grupiga.

DiResta andis täna Tallinnas ligi 50 perearstile, pereõele ja tervishoiuga seotud asutuse töötajatele ülevaate vaktsineerimisvastaste poolt levitatavast väärinfost ja selle varjatud eesmärkidest.

Sotsiaalvõrgustike toimimist ja sõnumite levikut analüüsinud DiResta sõnul on tervishoidu puudutava väärinfoga võitlemine keeruline, sest näiteks vaktsineerimisvastased kasutavad oma sõnumite tehislikuks võimendamiseks automaatseid postitusprogramme. Samuti on lisaks majanduslikku kasu taotlevatele manipulaatoritele olemas ka tõsiuskujaid, kelle tegevus väljendabki inimese isiklikke veendumusi.

«Kindlasti tuleb tegeleda nende gruppide ja postitajatega, kes nii-öelda trollivad või levitavad otseselt tervisele ohtlikku informatsiooni,» ütles DiResta. Tema sõnutsi hindab postituste sobivust sotsiaalmeedia platvorm, kelle personali tähelepanu tuleb vajadusel ka kahtlasele tegevusele juhtida. «MMSi Facebooki grupi sulgemisel tegite head tööd, jätkake samas vaimus,» lisas ta.

Sel suvel avaldas American Journal of Public Health uuringu, mis analüüsis enam kui 1,8 miljonit Twitterisse postitatud vaktsineerimisteemalist säutsu. Analüüsi tulemusel selgus, et veebidiskussioonides külvati teatud bottide ja trollide kontodelt regulaarselt segadust ja vastuolusid, et vaktsineerimisdebatti reostada ning konflikte võimendada.

DiRestal on bakalaureusekraad nii programmeerimises kui politoloogias, väärinfo alal on ta nõustanud USA kongressi nii Barack Obama kui Donald Trumpi administratsiooni ajal.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles