Värske avastus: pimesoole eemaldamine vähendab Parkinsoni tõve ohtu

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pimesoolepõletik tekitab ränga kõhuvalu.
Pimesoolepõletik tekitab ränga kõhuvalu. Foto: Panthermedia / Andriy Popov/Scanpix

Kel on pimesool ära lõigatud, võib mõnevõrra kergemalt hingata - Parkinsoni tõve tekkimise oht on neil inimestel mõnevõrra madalam.

Tulemus annab uut kinnitust viimastel aastatel tekkinud arusaamale, et Parkinsoni tõbi ei ole pelgalt ajuhaigus, vaid selle teke on seotud ka seedeelundkonna ja immuunsüsteemiga, vahendas ERR. Bryan Killinger ja Zachary Madaj USA Van Andeli Uurimisinstituudist ja nende kolleegid kirjutavad ajakirjas Science Translational Medicine, et neil, kel pimesool on välja võetud, on Parkinsoni tõve tekke tõenäosus 19 protsenti väiksem kui teistel.

Eriti tugevalt ilmneb nähtus miskipärast veel maapiirkondades, mille elanikel vähendab pimesoolelõikus Parkinsoni ohtu tervelt 25 protsendi võrra.

Killinger, Madaj ja kaasautorid väidavad, et pimesoolde võib hakata kogunema ebanormaalselt kokku volditud alfa-sünukleiini valgumolekule, mille kohta teatakse, et ajju sattudes ongi nad üheks Parkinsoni tõve väljakujunemise põhjuseks.

Autorid mõistagi ei tõtta soovitama pimesoolt igaks juhuks välja lõigata lasta, seda enam, et erinevalt kaua aega arvatust on sel usjal sooleripikul nüüd avastatud teatav roll mikrofloora ja immuunsüsteemi seadistajana.

Loe pikemalt ERR Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles