Uuring: diabeediravi võiks alustada juba enne haiguse tekkimist (2)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veresuhkru kontrollimisega võib diabeedist sootuks pääseda.
Veresuhkru kontrollimisega võib diabeedist sootuks pääseda. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Kergelt tõusnud veresuhkru tase ei pruugi avalduda ei kehakaalus ega enesetundes, kuid areneb sageli edasi diabeediks, mis halvendab inimese elukvaliteeti juba tunduvalt.

Kui veresuhkru tase on kergelt kõrgemaks läinud ning esinevad ka muud varajased diabeedi sümptomid, on võimalik haiguse teket ära hoida samade ravimite või elustiilimuudatustega, millega tavaliselt diabeeti ravitakse, vahendab Reuters USA uuringut. 

Uuringus analüüsiti 433 California elaniku andmeid, kellel oli veresuhkru tase pisut kõikunud. Selle põhjal, kui hästi nende keha  insuliini tootis ja kasutas, oli nende risk diabeeti haigestuda keskmine. Kõigil patsientidel paluti teha elustiilimuudatusi: muuta toitumis- ja treeningharjumusi. 141 inimesele anti lisaks kahte tüüpi diabeediravimeid ning 81 patsiendil paluti võtta kolme  erinevat tüüpi ravimeid. Peale kolme aastat, oli diabeet kujunenud aastaga 4,1 protsendil vaid elustiili muutnutest, 1,7 protsendil neist, kes võtsid kahte ravimit ning mitte ühelgi inimesel grupist, kes võtsid kolme ravimit.

Uuringu tegijate sõnul võib see näidata, et personaalne ennetusstrateegia, mis põhineb inimese füsioloogial, kombineerib elustiili ja kindlaid ravimeid, võib diabeedi vältimisel väga edukas olla. «On alati soovitatav, et patsiendid võtaksid omaks regulaarse treeningu, eesmärgistatud kaalulangetuse, vähendaksid alkoholi tarbimist ja magaksid piisavalt. Seda järjepidevalt tehes on võimalik taastada täielik tervis. Uuring näitas, et mõnede inimeste puhul võiks sinna juurde lisada ka ravimid,» sõnas uuringu autor John Armato. USAs on kergelt kõrgem veresuhkur ühel inimesel kolmest ning kolmandikul neist kujuneb välja diabeet. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles