Selle vitamiini piisav tase tagab edu treeningus

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jooksja.
Jooksja. Foto: Volodymyr Melnyk / PantherMedia / Scanpix

D-vitamiin on tuntud kui talvine ergutaja, luude ja aju tervise tagaja, ent värskes uuringus selgus ka selle suurepärane mõju südame ja kopsude töö efektiivsemaks muutmisel.

D-vitamiin võib anda ergutava tõuke ka treeningutele, selgus meditsiiniajakirjas European Journal of Preventive Cardiology avaldatud uuringust. Nimelt tegid teadlased kindlaks, et kõrgema D-vitamiini tasemega inimestel on parem füüsiline võimekus, vahendas Health.

Uuringus vaadeldi eelkõige kardiorespiratoorset võimekust, mis näitab, kui efektiivselt varustavad süda ja kopsud treeningu ajal lihaseid hapnikuga. Parema kardiorespiratoorse võimekusega inimesed saavad treenida kauem ja raskemal tasemel, ka nende eluiga võib olla pikem ja tervislikum.

Uuringus osales kolme aasta vältel ligi 2000 ameeriklast vanuses 20-49 eluaastat, neil mõõdeti D-vitamiini taset ning analüüsiti nende kardiorespiratoorset võimekust jooksulindil joostes. Selgus, et kõrge vitamiinitasemega inimeste võimekus oli keskmiselt 4,3 korda kõrgem kui neil, kelle vitamiinitaset hinnati madalaks. Leiti veel seos, et iga kümneühikulise tõusuga D-vitamiini tasemes kaasnes 0,78 ühiku võrra tõus maksimaalses hapnikutarbimises, mis ongi kardiorespiratoorse treenituse mõõtühik. Seega kehtis siinkohal reegel, et mida kõrgem D-vitamiini tase, seda võimsamalt suudab inimene treenida.

Sama seos jäi kehtima ka siis, kui üksipulgi uuriti osalejate vanust, sugu, rassi, kehamassiindeksit ja üldist füüsist. Füüsiline võimekus oli vähemalt kolm korda parem ikkagi neil, kelle D-vitamiini tase oli normis, olenemata muudest teguritest. Seos kehtis isegi suitsetajate ning diabeetikute puhul. «Ilmneb, et tugev seos on olemas ning see võiks anda inimestele täiendava tõuke oma D-vitamiini taset kontrollida ja normis hoida. Sellele peaksid keskenduma eelkõige need, kelle kliimas on vähem päikesepaistelisi ilmu,» rõhutas uuringut juhtinud Virginia meditsiiniülikooli professor Amr Marawan.

Teadlaste arvates on mitmeid viise, kuidas D-vitamiin turgutab kehalist võimekust. Näiteks suurendab see lihasvalkude tootmist ning toetab rakutasandil kaltsiumi ja fosfori ainevahetust. Sellega kiirendatakse aga treeningust taastumist ning ühtlasi paraneb füüsiline vastupidavus. Marawan pani südamele, et kui D-vitamiini tase on kontrolli all, tuleb sellegipoolest säilitada tervislik ning liikuv eluviis. Kui D-vitamiini aga napib, võib just see olla põhjuseks, miks tunned end kurnatuna ega suuda trennis edusamme teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles