Haigekassa hakkab tuleval aastal rahastama mitmeid uusi ravimeid ja teenuseid

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigekassa hakkab rahastama laste insuliinipumpasid 90 protsendil ulatuses.
Haigekassa hakkab rahastama laste insuliinipumpasid 90 protsendil ulatuses. Foto: POSH CLUB/CATERS NEWS / Caters News Agency/Scanpix

Haigekassa nõukogu tegi ettepaneku hakata rahastama uusi laste insuliinipumpasid, mitmeid uusi ravimeid ja teenuseid.

Täna tegi haigekassa nõukogu ettepaneku uuendada tervishoiuteenuste loetelu (TTL) ning lisada sinna mitmeid uusi ravimeid ja teenuseid. Laiendatakse näiteks perearstide e-konsultatsiooni võimalusi taastusravi, dermatoveneroloogia, veresoontekirurgia ja valuravi erialadel.

Meditsiiniseadmete loeteluga hakatakse rahastama kaasaegseid laste insuliinipumpasid. Samuti lisandub TTLi mitmeid harvaesinevate haiguste raviks vajalikke ravimeid, mida kokku kasutab  alla kümne patsiendi aastas.

«Saame uusi teenuseid, seadmeid ja ravimeid lisada seetõttu, et tervishoiu rahastamises viisime läbi olulise reformi ning ka palgad on kasvanud, mistõttu sotsiaalmaksu laekub varasemast rohkem,» sõnas tervise- ja tööminister Riina Sikkut.

«Mul on väga hea meel, et alates 2019. aastast hakkab Haigekassa rahastama kaasaegseid laste insuliinipumpasid, mis oskavad nahaaluse sensori abi ise veresuhkrut määrata ja vajadusel insuliini süstida. Sellised pumbad muudavad diabeetikust lapse elu kergemaks – laps ei pea ise ennast pidevalt süstima. Kindlasti aitavad sellised pumbad vähendada ka vanemate stressi lapse veresuhkru kontrolli all hoidmisel,» ütles Sikkut.

Kaasaegseid sensoritega insuliinipumpasid lastele hakkab haigekassa rahastama 90 protsendi ulatuses. Varem haigekassa poolt rahastatud ühe vanema sensoriga mudeli soodusmäär tõusis samuti 90 protsendini. 

Enamiku TTLi täiendamise ettepanekutest on teinud erialaühendused. Näiteks lisatakse loetellu uue teenusena alalõualiigese totaalne endoprotees, mis tõstab tunduvalt proteesi vajavate inimeste elukvaliteeti. Samuti lisandub enteraalne ehk sondiga toitumine, mis mõjutab positiivselt ligikaudu 300 inimese igapäevast elu ja toimetulekut.

Lisaks on nimekirjas uued bioloogilised ravimid, mis aitavad inimesi näiteks raskekujulise astma, atoopilise dermatiidi või hulgiskleroosi korral. Esmakordselt saavad rahastuse bioloogilised ravimid, mis aitavad hulgimüeloomi põdevaid patsiente. Põhjalikult muutuvad kopsukasvajate ravi võimalused tänu immuunravi lisandumisele.

TTLi muutmise taotluste mõju on 6,3 miljonit eurot. Summa ei sisalda erialade põhist terviklikku hindade uuendamist ja esmatasandiga seotud uuendusi. 

Haigekassa nõukogu arutas ka Tööandjate Keskliidu ettepanekut tühistada haigekassa eriarstiabi hange. Tuginedes haigekassa tellitud juriidilisele analüüsile ja patsiendi ootustele saada eriarstiabi eratervishoiuasutustest, otsustati, et põhjust eriarstiabi hanke tühistamiseks ei ole ning lepingute sõlmimist jätkatakse varem kokkulepitud viisil.

Haigekassa juht Rain Laane ütles, et eriarstiabi hankes on sõlmitud või kohe sõlmimisel on 96 hanke osa lepingust 84. «Oleme arvestanud sellega, et viimaste hankelepingute sõlmimise järel alustab haigekassa kohe järgmise riigihanke kriteeriumide kavandamist. Nii on meil võimalik valmistada hange senisest veelgi põhjalikumalt ette ja õppida selle hanke kogemusest,» lisas Laane.

Nõukogu otsus TTLi lisatud ravimite ja teenuste kohta liigub kinnitamiseks vabariigi valitsusele, mille otsuse järel kantakse teenused ja ravimid alates 1. jaanuarist TTLi nimekirja ning need muutuvad inimestele kättesaadavaks. Meditsiiniseadmete loetelu peab kinnitama tervise- ja tööminister, et kavandatud muudatused saaksid 1. jaanuarist jõustuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles