6 piinlikku terviseprobleemi, mis võivad olla hoiatuseks millestki tõsisemast

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Probleeme magamistoas ei saa häbeneda ega maha vaikida.
Probleeme magamistoas ei saa häbeneda ega maha vaikida. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Igaühel on ilmselt ette tulnud mõni tervisemure, mille osas tahaks nõu, aga sellest rääkimine tekitab palju piinlikkust. Küll aga võivad sellised püsivaks muutunud mured olla märguandeks mõnest tõsisemast tõvest.

Portaal HealthLine reastab mõned ebamugavad tervisehädad, mis võivad olla seotud mõne muu kaasuva haigusega.

Liigne higistamine. Kui särk on läbimärg juba väiksema pingutuse peale, ei teki kindlasti meeldivat tunnet. Liighigistamine on aga reaalne seisund, see pole sugugi harv mure ning selle võõrapärane nimi on hüperhidroos. Küll aga on liighigistamist seostatud ka mitme muu terviseprobleemiga, alates kilpnäärme ületalitlusest ja hormonaalsest ebatasakaalust kuni südamehaiguste ja diabeedini välja. Seega tasub arstiga nõu pidada, kui tunned, et higistad tavapärasest palju rohkem ja kergemini.

Päraku sügelus. Kui veri väljaheites või kestev valu roojamisel ehmatab ilmselt rohkem, siis päraku sügeluse korral vaevalt keegi kiiresti arsti jutule pöördub. Esmalt peaksid veenduma, et hügieeniga on kõik korras, asi pole mõnes uues pesuvahendis ega hiljuti söödud vürtsikas või happelises toidus, mis võib sügeluse esile kutsuda. Niisamuti tuleb välistada hemorroidid. Kui kestvale sügelusele on raske põhjust leida ning probleem ei näi lahenevat, võib see viidata mõnele nahahaigusele (ekseem, psoriaas), suguhaigusele, pärmseene infektsioonile või parasiidile. Välistada ei saa ka pärakuvähki, mistõttu on seegi sümptom, millest tuleks arstile rääkida.

Ebatavaline väljaheide. See pole kindlasti mitte teema, millest tahaks hea meelega rääkida. Väljaheide räägib aga nii mõndagi sellest, mis kehas toimub. Krooniline kõhukinnisus näiteks viitab, et sa ei söö ilmselt piisavalt kiudaineid ega joo vett. Tegu võib olla ka mõne soolehaigusega. Kollast tooni väljaheide võib aga viidata toitaine imendumishäirele, sealhulgas laktoositalumatusele või tsöliaakiale. Must või verine väljaheide annavad samuti märku, et seedetraktis on midagi mäda. Seetõttu ei maksa selliseid muutusi tähelepanuta jätta.

Halb hingeõhk. Enamasti on see seotud kehva suuhügieeniga - ideaalis võiks suuhügieeni osa lisaks hambapesule olla ka hambaniidi kasutamine. Paha ei tee sealjuures ka tervislikud toiduharjumused, samuti tuleb hambaarsti juures välistada hammaste ja igemete haigused. Mõnel juhul võib aga kestvalt halba hingeõhku seostada kopsuvähi, neeruhaiguste, metaboolse sündroomi ning reflukshaigusega, mistõttu on oluline sellele põhjus leida.

Karvakasv ebatavalises kohas. Naisi peaks tähelepanelikuks tegema see, kui karvakasv hakkab ilmnema näiteks lõual. Tegu võib olla küll vananemisega kaasnevate hormonaalsete muutustega, kuid ka laialdasema hormonaalse tasakaalutusega. Kõrgema meessuguhormoonide taseme võib põhjustada muuhulgas näiteks polütsüstiliste munasarjade sündroom.

Probleemid magamistoas. Probleemid seksuaalelus tulenevad tihti mitte ainult psühholoogilisest, vaid ka füüsilisest seisundist. Näiteks meeste erektsioonihäireid võib seostada südame-veresoonkonna halvenenud tervisega, sest just veresooned on ju suguelundiga ühenduses. Madal libiido mõlema soo puhul võib olla mõne ravimi kõrvalnäht, aga ka uneapnoe tagajärg, rääkimata stressist ja depressioonist. Kui naisele on vahekord hoolimata libestist valulik, tuleb samuti uurida, ega selle taga pole mõnd avastamata haigusjuhtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles