Uuring leidis ideaalse õhtuse söömaaja, mis turgutab magades lihaseid

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nälg näpistab, aga ei tea mida võtta? Kodujuust sobib tervislikuks hiliseks eineks.
Nälg näpistab, aga ei tea mida võtta? Kodujuust sobib tervislikuks hiliseks eineks. Foto: Christopher Boswell / PantherMedia / Christopher Boswell

30 grammi valku pool tundi enne magamaminekut paistab mõjuvat hästi lihastele, ainevahetusele ja üleüldisele tervisele.

Teadmine tuli hiljuti avaldatud uuringust, mille tegid Florida ülikooli toitumisteadlased. Nähti paranemist üleüldises tervises, lihastöös ja ainevahetuses, kuid mitte keharasva suurenemist, vahendab ülikooli koduleht

Uuringus osalesid aktiivsed noored, 20. eluaastates naised. Katseisikud sõid 30–60 minutit enne magama heitmist kodujuustu, millest said umbes 30 grammi valku. Uuringu tegijate sõnul on see üks esimesi toitumisuuringuid, kus osalejad tarbivad päris toitu, mitte valgujooki või toidulisandit. Kuigi eeldati, et terviklikud toidud mõjutavad keha sarnaselt juba varem uuritud valgu toidulisandile, siis ei olnud selle kohta veel otseseid tõendeid. Uuringu autor Michael Ormsbee lisab, et sarnaselt tuleks uurida vitamiinide ja mineraalide omastamist tõelistest toitudest, näiteks puu- või juurviljadest.

Teiste uuringute kohaselt süüakse tervislikke suupisteid pigem peale lõunat ning ebatervislikke ja magusaid snäkke õhtul. Uuringu kohaselt oleks ülekaalulisuse vältimiseks parem enne magamaminekut tarbida tervisele kasulikke päristoite, näiteks siis valgurikast kodujuustu.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles