Arenenud riikides surevad mehed aina rohkem nahavähki

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeste suurem suremus võib tulla päikesekaitse soovituste ignoreerimisest.
Meeste suurem suremus võib tulla päikesekaitse soovituste ignoreerimisest. Foto: Andrew Matthews / PA Wire/PA Images

Mehed surevad ultraviolettkiirgusest tulevasse nahavähki sagedamini kui varem, naiste suremus samal ajal aeglustub. Leitakse, et meeste probleem võib olla vähene teadlikkuses päikesekaitsest.

Viimase kolmekümne aastaga on meeste suremus nahavähki jõukates riikides kõrgele tõusnud, samal ajal kui naiste oma aeglustub või isegi väheneb, avaldasid uurijad Šotimaal Glasgows toimunud meditsiinikonverentsil, vahendab The Guardian. 

Naiste ja meeste lahknevuste tekkimine nahavähki suremises on ebaselge, kuid viidatakse, et meessugu kaitseb ennast päikese eest vähem ja jätab tähelepanuta avalikud tervisesoovitused.

Rohkem kui 90 protsenti melanoomkasvajatest tulevad naharakkude kahjustusest, mille tekitas päike või muu ultraviolettkiirgus, näiteks solaariumis. 18 vaadeldud riigis tõusis meeste nahavähki suremus viimase kolmekümne aastaga 50 protsenti. Kahes riigis, Iirimaal ja Horvaatias, suremus kahekordistus.  

Tugevat tõusu oli näha ka Hispaanias ja Suurbritaanias, kus suremus tõusis 70 protsenti ning Hollandis, kus näitaja kasvas 60 protsenti. Küll aga ei olnud kõige suurema suremusega riigid alati samad, kus suremus aastate lõikes kõige enam tõusis. Austraalias suri 2013–2015 aastal haiguse tõttu peaaegu 6 igast 100 000 mehest. See on peaaegu kaks korda rohkem kui Soomes, kuid vaid 10 protsenti rohkem võrreldes Austraalia 30. aasta taguste andmetega. Austraalias algasid päikesekaitsed propageerivad kampaaniad juba 1970. aastatest ning seetõttu ei ole seal nii suurt tõusu märgatud.

Teadlased uurivad, kas nahavähi tekkimisel mängivad samuti rolli bioloogilised või geneetilised faktorid ning praegused leiud ei ole veel ammendavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles