PERHi elutööpreemia osaliseks sai tänavu nukleaarmeditsiini arendaja Sergei Nazarenko (1)

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SERGEI NAZARENKO.
SERGEI NAZARENKO. Foto: ANTS LIIGUS / PRNPM/EMF

Põhja-Eesti Regionaalhaigla auväärseima tunnustuse Grand Man tiitli pälvis sel aastal nukleaarmeditsiini osakonna juhataja, tänapäevase radioloogia ja nukleaarmeditsiini arendajaid Eestis - professor Sergei Nazarenko.

Grand Man või Grand Lady on tiitel, millega antakse auväärsele arstile haigla elutööpreemia tunnustusena pika, viljaka ja tänuväärse töö eest. Tunnustust tähistav klaasskulptuur antakse üle PERHi aastalõpupeol 6. detsembril.

«Nazarenko panus haigla arengusse arstina ja juhatuse liikmena on olnud silmapaistev,» ütles PERHi juhatuse esimees Agris Peedu. Sel aastal tähistatakse Grand Man tunnustuse üleandmist varasemast erinevalt – Nazarenko ettepanekul suunatakse tunnustusõhtu korraldamiseks mõeldud rahasumma Noore Arsti Stipendiumi fondi täienduseks.

«Mind on kutsutud visionääriks, sest olen alati oluliseks pidanud tulevikku vaatamist ja noortele arenguvõimaluste loomist. Usun siiralt, et see lisarahastus aitab kaasa meie tervishoiu paremaks muutmisele,» ütles Nazarenko. Noore Arsti Stipendium antakse välja 2019. aasta kevadel.

«Grand Man tiitel, millest teavitamine toimub vahetult enne rahvusvahelist radioloogia päeva, on mu elus kolmas kõrge tunnustus, mis lisandub mu keskkooli kuldmedali ja cum laude ülikoolidiplomi kõrvale. Mulle on suureks auks saada Grand Man tiitel Balti riikide juubeliaastal, sest oleme pidanud tänapäevast molekulaarkuvamist ja isotoopravi oma valdkonna sünnipäevakingiks Eestile. Mõni päev pärast EV juubelisünnipäeva kingiti mulle teistkordne vanaisaks saamine, kusjuures isaks saamine kingiti mulle Riias, mis elab hetkel Läti Vabariigi juubeli tipphetkede ootuses,» rääkis Nazarenko.

Nazarenko on mitmekülgsete teadmiste ja kogemustega, tema oskused rajanevad kliinilise nukleaarmeditsiini ja kardioloogia alasel spetsialiseerumisel ning molekulaarbioloogia alasel õppel, põhjalikul erialasel enesearendusel Rootsi ja Saksamaa ülikoolihaiglates, aga samuti diagnostika- ja ravitöö interdistsiplinaarsel juhtimisel ning radioloogia, laborimeditsiini, hüpertensioloogia, kindlustusmeditsiini ja kvaliteediohje alasel tegevusel.

Nazarenko on meditsiinikandidaat (MD PhD) kardioloogia ja radioloogia erialal (1985), talle on omistatud kõrgem kvalifikatsioonikategooria radioloogias ning esimene kvalifikatsioonikategooria kardioloogias. Ta on kvalifitseeritud kiirgusekspert, Euroopa EURATOM lepingu artikkel 31 ekspertrühma liige ja Euroopa hüpertensiooni spetsialist. 

Aastatel 2008-2013 korraldas Nazarenko PERHi juhatuse liikme-ülemarstina haigla ravitööd ning teadus- ja arendustegevust. Ta on tänapäevase ühtse multidistsiplinaarse aktiivravi linnaku loojaid Mustamäe korpuses, aga ka palliatiivravi valdkonna edendajaid.  Varem töötas ta Regionaalhaigla diagnostikakliiniku juhatajana.

Alates 1992. aastast on ta põhitöö kõrval tegelenud õpetamisega Tartu Ülikoolis, juhendades nukleaarmeditsiini alast residendiõpet ning TTÜ-s biomeditsiinitehnika ja tervisetehnoloogiate valdkonnas, muuhulgas juhendades nukleaarmeditsiini alast doktoriõpet. Ta on PET/KT ja mitmete isotoopravi meetodite esmateostajaid Baltikumis ning tänapäevase hüpertensioloogia ja erialaste kvaliteedisüsteemide maaletoojaid Eestis. Ta on iga-aastaste interdistsiplinaarsete koostööseminaride kontseptsiooni autor ja korraldajaid.

Enne Regionaalhaiglasse tulekut töötas Nazarenko 1984–2002 Tallinna Keskhaiglas radioloogina, isotoopdiagnostika osakonna juhatajana, sisehaiguste kliiniku juhataja kohusetäitjana, radioloogia osakonna ja radioloogia kliiniku juhatajana ning juhtis Eesti Vererõhukeskuse tegevust. Aastatel 1991-1992 oli ta iseseisvuse taastanud Eestis kliinikute kontseptsiooni väljatöötajaid ja ellurakendajaid. Aastatel 1992-1996 oli ta Tallinna linna peaterapeut. 1991–1995 oli Nazarenko Tallinna Pedagoogikaülikooli dotsent.

Nazarenko on Eesti radioloogia ühingu asutajaliige, Eesti nukleaarmeditsiini seltsi asutajaliige, Balti nukleaarmeditsiini assotsiatsiooni asutajaliige, Eesti biomeditsiinitehnika ja meditsiinifüüsika ühingu asutajaliige, Eesti hüpertensiooni ühingu asutajaliige, Soome nukleaarmeditsiini ühingu auliige, Balti ateroskleroosi ühingu liige, Eesti laborimeditsiini ühingu liige, Eesti kardioloogide seltsi liige ja  sotsiaalministeeriumi kliinilis-konsultatiivsete erialade nõunik. 

Ta on olnud haigekassa nõukogu liige, Euroopa radioloogide assotsiatsiooni juhtimisküsimuste komisjoni liige ja täitnud mitmeid muid olulisi ühiskondlikke rolle. Ta on korraldanud rahvusvahelist täiendõpet Tallinnas koostöös rahvusvahelise aatomienergia agentuuri, Euroopa komisjoni, Euroopa radioloogia kooliga ja Euroopa nukleaarmeditsiini Kooliga. Ta on osalenud mitmetel välismissioonidel rahvusvahelise aatomienergia agentuuri eksperdina.

Eelnevatel aastatel on Grand Man/Grand Lady tiitli saanud dr Toomas-Andres Sulling (2003), dr Siiri-Mai Hanstein (2004), dr Enn Jõeste (2005), dr Ants Vaar (2006), dr Helle Mägi (2007), dr Aime Kangur (2008), dr Sirje Siim (2009), dr Agu Lipping (2010), dr Eldur Annus (2011), dr Andres Ellamaa (2012), dr Kalle Põder (2013), dr Jaan Tepp (2014), dr Ants Kass (2015), dr Viktor Sergejev (2016) ja dr Riina Kütner (2017).

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles