Üllatav keskkonnategur, mis suurendab ohtu saada infarkt või insult

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pidev kokkupuude suure müraga aktiveerib aju stressipiirkonda ja soodustab veresoonte kahjustumist.
Pidev kokkupuude suure müraga aktiveerib aju stressipiirkonda ja soodustab veresoonte kahjustumist. Foto: PantherMedia/Scanpix

Keskkonna kõrge müratase näib mängivat rolli infarkti – ja insuldiriski suurenemises, tõstes ajus stressireaktsiooni haldava piirkonna aktiivsust, mis omakorda soodustab põletikulisi protsesse veresoontes.

Ameerika Südameassotsiatsiooni uurimustulemuste järgi on kõrgem infarkti ja insuldi tõenäosus inimestel, kes puutuvad kõige rohkem kokku suure müraga, näiteks kiirteedel või lennujaamades, vahendab MedicalXpress. Seda vaatamata ka teistele südame-veresoonkonna haigusi mõjutavatele riskifaktoritele.

Lisaks inimeste tervislikule seisukorrale uurisid teadlased amügdala aktiivsust – see ajupiirkond haldab muuhulgas stressiregulatsiooni. Selgus, et enim mürast ümbritsetud uuringus osalejatel oli kõrgem ka amügdala aktiivsus, põletikulisemad veresooned ning neil oli tunduvalt suurem oht saada infarkt või insult.

Edasine analüüs näitas, et amügdala suur aktiivsus aktiveeris protsessid, mis seonduvad südame-veresoonkonna haiguste tekkega. Nii et mürarikastes keskkondades kaitse oma kõrvu - siis hoiad ka aju ja südant!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles