Nahavähk leiab Eestis aina enam ohvreid

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Melanoom on 2009. aastast sagenenud.
Melanoom on 2009. aastast sagenenud. Foto: Postimees

Kuigi päike on sama ere kõigis Baltimaades, on just Eestis viimase kümne aasta jooksul kahekordistunud nahavähki haigestumine. Üks põhjusi võib olla Eesti naiste suur solaariumiarmastus.

«Mina ei usu, et Eesti erineb nahakasvajatesse haigestumise poolest märgatavalt teistest Balti riikidest,» ütles Tartu Ülikooli professor Külli Kingo. Ometigi näitab riiklik vähiregister, et melanoom on teinud Eestis võidukäiku alates 2009. aastast ja just naiste seas. See pahaloomuline nahakasvaja saadakse järjest nooremas eas ja 15–29-aastaste hulgas on melanoom sageduselt teine vähkkasvaja.

Melanoomi puhul on professori sõnul peamine faktor inimeste riskikäitumine – nii päevitamine kui ka solaariumis käimine.

«Eestis on solaariumide külastatavus üks Euroopa suuremaid, seda just alla 35-aastaste naiste hulgas, mis seletab melanoomi sagedasemat esinemist naisterahvastel,» sõnas Kingo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles