Noor naine: isegi kui sul on vähk, ei tasu pead norgu lasta (1)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõsiste treeningutega pidi Kadri-Ly ootama, kuni paranesid operatsiooniarmid. Lisaks seljal olevale sünnimärgile tuli opereerida ka lümfisõlmed, kuhu melanoom oli jõudnud levida.
Tõsiste treeningutega pidi Kadri-Ly ootama, kuni paranesid operatsiooniarmid. Lisaks seljal olevale sünnimärgile tuli opereerida ka lümfisõlmed, kuhu melanoom oli jõudnud levida. Foto: Liis Treimann

Kaks aastat tagasi sai 25-aastane Kadri-Ly Miil pärast pikki kuid arstide vahet käimist kolmanda staadiumi melanoomi diagnoosi. Haigusele aitas mitte alla vanduda kindel soov end jõusaalis proovile panna.

«Mina ei ole haiglas noori inimesi näinud. Kui ma käin onkoloogiaosakonnas analüüse andmas, siis noori seal küll ei ole. Mõni on võib-olla 50-aastane, aga ka 50-aastane on noor inimene,» ütles 27-aastane Kadri-Ly.

Kuna saatuslik sünnimärk asus keset selga, naine ise selle muutumist ei märganud. «Aga kirurg ütles kohe, et 90-protsendilise tõenäosusega on see pahaloomuline,» meenutas naine kahe aasta tagust aega. Pärast sünnimärgi eemaldamist tuli vastust oodata kolm nädalat. Kui see käes, tuli teha uued uuringud ja lümfisõlmede operatsioon, et teha kindlaks, kui kaugele on haigus levinud. «Jälle ootad kolm nädalat ja see on väga pikk aeg, nädalad tunduvad kuudena,» sõnas Kadri-Ly. Arstid pakkusid talle kogemusnõustamist, kuid ta otsustas sellest loobuda. «Mida ma nõustajaga ikka räägin, mul ei ole häda midagi,» põhjendas kahe väikse lapse ema oma otsust. Kuna tal diagnoositi melanoomi väga agressiivne vorm, poleks kiiritus ja keemiaravi teda aidanud. Ainus võimalus oli enda süstimine immuunravimiga kolm korda nädalas. Aastaga paranesid naise tervisenäitajad nii palju, et ravi taheti lõpetada, kuid Kadri-Ly polnud nõus. «Ma teadsin, et melanoomi tõttu surnud laulja Revo Jõgisalu ravi oli samuti varem lõpetatud ja mõni aasta hiljem oli tal juba neljas staadium. Sellepärast ma olingi vastu, kui taheti ravi lõpetada,» rääkis ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles