Hispaania keelas surmade tõttu turistidele levinud valuvaigisti

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimit saanud turistid surid agranulotsütoosi, mis tuleb tõsisest vere valgeliblede vähesusest.
Ravimit saanud turistid surid agranulotsütoosi, mis tuleb tõsisest vere valgeliblede vähesusest. Foto: Leung Cho Pan / PantherMedia / Leung Cho Pan

Hispaania ravimiamet keelas levinud valuvaigisti müügi turistidele, sest seda seostati vähemalt kümne Suurbritannia puhkaja surmaga. 

Hispaania ravimi- ja meditsiiniseadmete amet uuendas oma soovitusi valuvaigisti Nolotili väljakirjutamise kohta ning hoiatas retsepti andmise eest inimestele, kes külastavad Hispaaniat lühikest aega, vahendas The Local.

Keeld tuli peale ravimi infolehtede tõlkija Christina Garcia del Campo kampaaniat, kes uurimise välja pakkus. Garcia del Campo avastas, et mitu Briti ja Iiri turisti, kellele ravim välja oli kirjutatud, kannatasid veremürgistuse all. Uurimise käigus selgus, et vähemalt kümme inimest, kellele oli Nolotil Hispaaniat külastades välja kirjutatud, surid veremürgistusse. Tegu oli agranulotsütoosiga, mis tuleb tõsisest vere valgeliblede vähesusest.

Ravimil ei ole müügiluba USAs, Suurbritannias ja Rootsis, kuid seda kirjutatakse laialdaselt välja Hispaanias. Ravimi infoleht kirjutab, et agranulotsütoos on väga haruldane kõrvaltoime, mis võib esineda ühel patsiendil 10 000-st. Hispaania ravimiamet leidis, et brittidel võib seda natuke tihedamini esineda võimaliku geneetilise erinevuse tõttu.

Ravimitootja, Boehringer Ingelheim andis teada, et paljud ravimi analoogid on müügil Hispaanias ja teistes Euroopa riikides ning pole mingit teaduslikku alust arvata, et mõned populatsioonid oleks kõrvaltoimete suhtes tundlikumad.

Nolotil sisaldab toimeainet nimega metamisool, mis on ka põhjus, miks ligi 20 aastat tagasi korjati Eestis käsimüügilt ära analgiin - ka selles leidus metamisooli, kirjutab Reisile augustis, kui uurimine algas. Metamisooli väga ohtliku kõrvaltoimena võib tekkida agranulotsütoos ehk häired vereloomes. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles