Toidud, mis aitavad parandada vereringet ning suurendada jõudlust

PM Tervis
Copy
Granaatõun.
Granaatõun. Foto: Pexels / CC0 Licence

Kehv vereringe on paljude tervisehädade allikas ning see võib põhjustada ka ebameeldivaid sümptomeid, nagu valu, lihaskrambid, tuimus, seedeprobleemid ja käte-jalgade külmatunne. Toit võib vereringet turgutada.

Halba vereringet põhjustavad näiteks suitsetamine, ülekaalulisus, diabeet ja veresoonte haigused, kirjutab Healthline. Eelkõige tuleb tegeleda loomulikult algpõhjuse leidmise ja ravimisega – eelistatult kõrvaldamisega. Ehkki vereringeprobleeme leevendatakse tavaliselt ravimitega, võib ka toitumisest olla palju abi. Järgnevad toidud aitavad vereringet parandada ning ka tervisehädade puudumisel tõsta seeläbi üldist jõudlust.

Cayenne`i pipar

Cayenne`i pipar saab iseloomuliku maitse kapsaitsiinist, mis parandab verevoolu kudedes, langetades vererõhku ja stimuleerides lämmastikoksiidi ja teiste veresooni laiendavate ainete sünteesi. Nimelt lõõgastavad kehas toodetavad teatud keemilised ühendid väikseid lihaseid veresoonte seintes ning selle tulemusena paraneb vere liikumine nii arterites kui veenides.

Granaatõun

Need sisaldavad rohkesti polüfenooli ja nitraate, mis on tõhusad veresooni laiendavad ained. Granaatõunte söömine parandab verevarustust ja kudede hapnikuga varustamist, mis aitab ka aktiivsetel inimestel energiat säilitada. Pool tundi enne treeningut granaatõuna ekstrakti tarbimist tagas veresoonte laienemise, samuti parema verevarustuse ja treeningtulemused. Ühe teadusuuringu andmeil vähendas poole liitri granaatõunamahla joomine enne jõutreeningut ka lihaste valulikkust, lihaskiudude kahjustusi ja põletikulisi protsesse.

Sibulad

Sisaldades ohtralt flavonoidseid antioksüdante, tõuseb sibulatest olulist kasu südame-veresoonkonna tervisele. Köögiviljas sisalduvad ained aitavad arteritel ja veenidel laieneda, kui füüsiline koormus kasvab. Samuti on seal aineid, mis vähendavad veresoonte põletikulisust.

Kaneel

See soojendava efektiga maitseaine pakub palju tervisehüvesid, kaasa arvatud parem verevarustus. Lõõgastades veresooni, aitab kaneel alandada tõhusalt vererõhku. See omakorda aitab eemal hoida südame-veresoonkonnahaigusi.

Küüslauk

Küüslauk sisaldab allitsiini, mis lõõgastab veresooni ja aitab suurendada verevoolu ja selle ligipääsu kudedesse.

Peedid

Sisaldavad nitraati, mis muudetakse kehas lämmastikoksiidiks. See lõdvestab veresooni ja seega aitab suurendada verevoolu lihastesse. Peedimahl ja selle preparaadid tõstavad kudede hapnikusisaldust, see omakorda suurendab üleüldist jõudlust.

Veel parandab vereringet rohelehiste salatite, tsitruseliste, marjade, kreeka pähklite, lõhe, ingveri, kurkumi ja tomatite tarbimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles