Ebatervisliku elustiiliga naisi ähvardab kordades suurem haigusrisk kui mehi (2)

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ebatervislik elustiil viib tihti ülekaaluni, mis on paljude haiguste riskitegur.
Ebatervislik elustiil viib tihti ülekaaluni, mis on paljude haiguste riskitegur. Foto: Craig Robinson / PantherMedia / Scanpix

Tihtilugu võib jääda mulje, et ebatervislik elustiil on omane keskealistele trullakatele meestele ning kroonilised haigused tabavad just neid. Värske uuring näitab, et suuremas ohus võivad olla hoopiski naised, samas kui ka meeste haigusrisk on ohtlikult kõrge.

Oxfordi Ülikooli uuring viitab, et elupõletajatest naised kipuvad mitu korda suurema tõenäosusega haigestuma kroonilistesse tõbedesse, vahendas Daily Mail. Võrdluseks koguti 470 000 briti andmeid, millest selgus näiteks, et kõrgvererõhutõbe või II tüübi diabeeti põdevate naiste seas tõuseb südamerabanduse saamise risk märksa kiiremini kui sama diagnoosiga meestel. Diabeetikutest naistel on näiteks 96 protsenti kõrgem rabanduse saamise tõenäosus kui tervetel naistel. Meeste puhul on see tõenäosus naistest märksa madalam, vaid 33 protsenti.

Kõrgevererõhutõvega naistel suurenes südamerabanduse saamise tõenäosus 152 protsendini võrreldes tervete naistega, meeste puhul oli sama risk 71 protsenti. Suitsetajatest naistel on aga 246 protsenti kõrgem südameinfarkti saamise risk, samas kui meestel on see 123 protsenti.

Teadlased tõdesid meditsiiniajakirjas British Medical Journal, et olenemata suurenenud haigusriskidest saavad naised nende hinnangul kehvemat ravi kui mehed. «Naised peaksid saama vähemalt sama juurdepääsu diabeedi ja kõrgvererõhutõve ravile ning juhiseid tervisliku kehakaalu saavutamiseks ja suitsetamise lõpetamiseks nagu mehed,» kirjutasid teadlased.

Murekoht on nende andmeil näiteks Suurbritannias ka see, et südamerabanduse saanud naistele pannakse poole suurema tõenäosusega valediagnoos kui samas olukorras meestele. Teadlaste arvates usuvad naised ka müüti, et südameprobleemid on pigem meeste haigus ega pruugi seetõttu esimeste sümptomite korral abigi otsida.

«Olenemata inimese soost on südamehaiguste riskifaktoriks kõrge vererõhk, suitsetamine ning (ülekaalust tingitud) diabeet, mis kõik suurendavad haigestumise tõenäosust.  Kui meil on võimalus riske vähendada, siis peaksime sellega tegelema. Oluline on meeles pidada, et südamehaigused ei vali kohta ega aega ning ei maksa arvata, et see mõjutab vaid mehi,» lisas professor Metin Avkiran Briti südame assotsiatsoonist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles