Ootamatu tegevus, mis aitab tõhusalt võidelda Parkinsoni tõvega

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laulmine võib leevendada Parkinsoni sümptomeid.
Laulmine võib leevendada Parkinsoni sümptomeid. Foto: PhanterMedia/Scanpix

Parkinsoni haiguse sümptomeid võib värske uuringu kohaselt leevendada laulmine.

Parkinsoni haigusega inimeste hulk maailmas üha tõuseb. Peamisteks sümptomiteks on värinad ja liikumise koordineerimise raskused, vahendab Medical News Today. Samuti kaasnevad sageli muutused meeleolus, tõuseb ärevus ning depressiivsus. Haiguse progresseerudes aitavad ka ravimid üha vähem. Ühe ohutu ja toreda teraapiana on nüüd uuritud laulmise mõju Parkinsoni haigusega inimestele, sest on teada, et laulmine parandab lihaskontrolli hingamise üle, samuti neelamisfunktsiooni ja võib olla tõhus osa kõneteraapiast.

Pärast laulmisteraapia sessiooni vähenes Parkinsoniga osaliste ärevus ja kurbustunne – nende tuju paranes. Veres langes stressihormoon kortisooli tase.

Uurijad tahavad aga näha, kas laulmisel on positiivne mõju ka Parkinsoniga inimeste kehalistele sümptomitele, mida ravimid tihti ei leevenda. Luubi alla on võetud aeglustunud liikumine, värinad ning kõndimine. Teadlased arvavad, et hormoon oksütotsiin mängib siin rolli, luues lõõgastunud seisundi, mil kehas vähenevad põletikulised protsessid. Kui keha pole stressiseisundis, on paremad võimalused ka uute närviühenduste tekkeks, mis võivad seisundit parandada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles