Vaid 50 inimest maailmas on selle üliharuldase veregrupi omanikud

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veregrupp mõõdetakse alati doonoritel ja enne vereülekande tegemist.
Veregrupp mõõdetakse alati doonoritel ja enne vereülekande tegemist. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Mõned teavad oma veregruppi peast, teistel pole jällegi sellest aimugi. Kuna kõigile vereülekandeks üheselt sobilikku veregruppi pole olemas, on oluline haruldase vere omanikku hinnata ning ka enda omaga kursis olla. 

Levinumad veregrupi tüübid on A, B, AB ning 0 ning neil on eraldi negatiivsed ja positiivsed versioonid, vahendab Reader's Digest. Neist kategrooriatest arvatakse levinuim olevat 0-veregrupp, harvemini võib leida aga AB-negatiivse veregrupiga inimesi. Kõige haruldasemaks peetakse Rhnull veregruppi, mille omanikud on maailmas ligikaudu 50 inimest ning seda kutsutakse teadlaste ringkonnas ka kuldseks vereks.

Kuigi üliharuldane veregrupp kõlab väga erilisena, võib see endaga kaasa tuua probleeme. Kui selle veregrupi kandja peaks sattuma näiteks raskesse õnnetusse ning vajama vereülekannet, võib see tema elu ohtu seada. Nimelt peituvad vererakkudes retseptorid, mida kutsutakse antigeenideks. Vereülekande korral aktsepteerib immuunsüsteem vaid neid antigeene, mis sobivad inimese veregrupiga. «Valeühenduse» korral võib immuunsüsteem vererakke rünnata, mis paneb inimese elu ja tervise ohtu.

Rhnull nimetus viitab, et selle veregrupi omanikul puuduvad kõik levinumad Rh-süsteemi antigeenid. See tähendab, et kui inimese veres puudub antigeen, mis on olemas 99,99 protsendil inimkonnast, on ta üliharuldase veregrupiga. Rhnull veregrupp avastati esmakordselt 1961. aastal ning senimaani ongi teada vaid üle 40 haigusloo, kus on patsientidel tuvastatud just see veregrupp.

Rhnull veregrupi puhul lasub siin oht, et organism lükkab tagasi mistahes Rh-antigeeni sisaldava veregrupi. Paraku on 99, 9999994 protsendil inimkonnast just Rh-antigeene sisaldav veri, mistõttu on Rhnull veregrupiga inimesele doonori leidmine praktiliselt võimatu. Seetõttu soovitatakse üliharuldase veregrupi omanikel ka doonoriks minna. Niisamuti sobib nende veri teistele haruldasema veregrupiga inimesele, sest kuna selles puuduvad Rh-antigeenid, ei põhjusta see ka vereülekande saajate organismis kõrvalekaldeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles