Noored naised saavad infarkte rohkem kui eakaaslastest mehed

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naiste südamed on korrast ära.
Naiste südamed on korrast ära. Foto: PantherMedia/Scanpix

Uus teadusuuring leidis murettekitava trendi, mis on esinenud viimastel aastakümnetel – infarkti tõttu vajab haiglaravi rohkem noori naisi kui eakaaslastest meesterahvaid. Samuti esineb nende hulgas rohkem muid südamehaigusi, vahendab Medical News Today.

«Kõige suurem noorte naiste tapja pole emaka – ega rinnavähk, vaid hoopis südamehaigused. Ja kuni me sellele tähelepanu ei pööra, on see trend jätkuvalt tõusuteel,» kommenteeris kardioloog doktor Piña uuringutulemusi.

On selgunud, et aina enam naisi sureb südameprobleemide tõttu. Infarktiga haiglasse toodud 29 000 inimese andmeid vaadelnud uuring vältas aastatel 1995-2014. Selle esimestel aastatel moodustasid noored infarkti saanud naised 21 protsenti koguhulgast, aga uuringu viimastel aastatel hüppas nende osa infarti saanute hulgas suisa 31 protsendile. Nii et infarkt pole sugugi vanade meeste haigus!

Võrreldes noorte meestega esines noortel naistel ka rohkem kõrgvererõhutõbe, diabeeti ja kroonilist neeruhaigust. Neile oli väiksema tõenäosusega määratud ka asjakohane ravi südameprobleemide ohjamiseks, selgus uuringus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles