Oluline teada: millised on infarkti tunnused naistel

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naistel võib tekkida infarkti puhul tunne, nagu oleks ümber keha visatud lasso, mida koomale tõmmatakse ning tekib suur õhupuudus.
Naistel võib tekkida infarkti puhul tunne, nagu oleks ümber keha visatud lasso, mida koomale tõmmatakse ning tekib suur õhupuudus. Foto: PantherMedia/Scanpix

Meestel ja naistel ei anna infarkt endast tunda päris ühtemoodi. Sestap jääb see mõnikord tähelepanuta. Uute uuringute järgi on aga teada, et noori naisi tabab infarkt isegi enam kui eakaaslastest mehi.

Kui sul tekib üks nendest sümptomitest, kutsu abi:

  • Valu või ebamugavustunne ühes või mõlemas käes, seljas, kaelas, lõuas või kõhus.
  • Õhupuudus - võib kaasneda ebamugavustunne rindkeres, aga mitte alati.
  • Võivad tekkida külm higi, iiveldus või peapööritus.
  • Sarnaselt meestele on naiste puhul infarkti kõige tavalisemaks tunnuseks valu või ebamugavustunne rindkeres.

Ehkki nii naised kui mehed võivad kogeda infarkti justkui istuks neil rinna peal elevant, ei pruugi naistel keset rinnakut survetunnet esineda, vahendab Ameerika Südameassotsiatsioon. Surve või valu võib anda tunda hoopis allpool - rindkere keskel või kõhu ülaosas. Osad naised kogevad infarkti tundena, nagu rindkere ümber oleks heidetud köis, mida väga jõuliselt koomale tõmmatakse ja mis pressib hinge kinni. Naiste puhul esineb suurema tõenäosusega õhupuudus, iiveldus, oksendamine ning lõuavalu, surve või valu ülaseljas.

Samuti on naistel infarkti tunnuseks ekstreemne väsimus. Kui sa pole maratoni jooksnud, aga tekib tunne, justkui oleks terve päev mäkke rühitud ning kogu jaks nagu peoga pühitud, võib olla tegu infarktiga ja asjakohane oleks kutsuda kiirabi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles