Teadlased tuvastasid, kuidas on seotud ülekaalulisus ja vähi teke

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasvarakud takistavad immuunsüsteemi tööd ja vähirakkude hävitamist.
Rasvarakud takistavad immuunsüsteemi tööd ja vähirakkude hävitamist. Foto: PantherMedia/Scanpix

Ülekaalulisus on teadaolevalt suur vähi riskifaktor, aga teadlased on alles nüüd avastanud neid otseselt siduva mehhanismi. Nimelt pärsib ülekaalulisus immuunsüsteemi võimet hävitada ohtlikke kasvajarakke.

Ülekaalulisus suurendab erinevate terviseprobleemide tekkimise tõenäosust oluliselt, sealhulgas II tüübi diabeedi, kõrgvererõhutõve, muude südame-veresoonkonna haiguste, ka insuldi ja infarkti, ning neeruhaiguste riski. Samuti tõstab see vähki haigestumise ohtu, kirjutab Medical News Today.

Ligi 40 protsendi diagnoositavate vähkide tekkeloos arvatakse olevat roll liigsel kehakaalul. See võib mõju avaldada mitmeti. Näiteks vabaneb rasvarakkudest hormoone, mis käsivad meie keharakkudel jaguneda sagedamini, ja see suurendab defektiga vähirakkude tekkimise tõenäosust.

Tuleb välja, et see pole veel kõik. Nüüd avastasid teadlased ka täiesti otsese seose, kuidas liigne kehakaal vähi teket soodustab.

Looduse Immunoloogia teadusajakirjas avaldatud uuring kirjeldab, kuidas immuunsüsteem toimib vähirakkude jahil ülekaaluliste ja normaalkaalus olevate inimeste organismis. Nimelt peaksid immuunrakud terves organismis tuvastama ja kõrvaldama jagunemisel kahjustunud keharakud, mis kannavad vigast DNAd, mille edasi jagunemisel võib tekkida vähk. Selgus, et valged vererakud, mille ülesanne on vigase informatsiooniga rakke kõrvaldada, suudavad ülekaaluliste kehades küll toime tulla tuvastamistööga, aga mitte hävitamisega. Nimelt ummistavad rasvarakud «tapjarakkude» toimimise mehhanismi, nii et need ei saa teha rohkemat kui ainult vähirakkudele kinnituda.

Teadlased uurivad nüüd edasi, kuidas saaks ülekaaluliste immuunsüsteemi rakke taas aktiveerida, et need vähirakud kehast eemaldaksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles