Paarike pöördus kondoomi puudusel EMO-sse

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigla erakorralise meditsiini osakond.
Haigla erakorralise meditsiini osakond. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Kuressaare haigla erakorralise meditsiiniosakonda (EMO) pöördujatest pooled peaksid oma murega minema perearsti juurde, sest praktikas on esinenud isegi juhtum, mil noorpaar kondoomi pärast EMOst abi otsis. 

EMO üldarst Karli Kontkari sõnul võetakse Kuressaare EMO-s ühe rahuliku sügispäeva jooksul vastu keskmiselt 20 abivajajat, kirjutab Meie Maa. Suvised numbrid küünivad aga vähemalt 40, kohati isegi 50–60 inimeseni päevas, sest saart külastavate suvitajate perearst on tavaliselt Tallinnas ning abi tuleb otsida EMOst.

Kõige ootamatumaks põhjuseks, millega Kontkarile teadaolevalt Kuressaare haigla EMO-sse on pöördutud, oli kella kolme ajal öösel ühel noorpaaril kondoomipuudusest tekkinud kimbatus. Neid konkreetseid hädalisi arstid aidata ei saanudki.

Sügise saabudes ja suvitajate lahkudes «väärpöördub» EMO-sse palju inimesi, kes oma kohaliku perearstiga mingil põhjusel hästi läbi ei saa. «Perearst peaks olema inimese jaoks see alustala ja kaaslane, kes teab tema elukäigu tervise osast peaaegu kõike. Kui inimene ja perearst omavahel ei klapi või on tekkinud usaldusprobleem, tuleb perearsti vahetada. EMO-s või eriarsti vastuvõtul, kust voorib ühe päeva jooksul läbi 40 inimest, on äärmiselt keeruline hoomata kogu tausta ja põhja, mis on inimese selle konkreetse terviseseisundini viinud,» selgitas Kontkar.

Loe lugu täismahus ajalehest Meie Maa

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles