Avastati aine, mis ärgitab immuunsüsteemi vähki hävitama

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vähki hävitavaid rakke aktiveeriva uue mehhanismi avastamine on ere lootuskiir vähiravis.
Vähki hävitavaid rakke aktiveeriva uue mehhanismi avastamine on ere lootuskiir vähiravis. Foto: PantherMedia/Scanpix

Teadlased on jõudnud jälile, kuidas panna keha ise tulemuslikult vähi vastu võitlema.

Värskete teadusuuringute käigus on selgunud, et tetrahüdrobiopteriin ehk BH4 aitab immuunsüsteemis kontrollida T-rakkude ehk «hävitajarakkude» kasvu, vahendab Medical News Today. Need on valged vererakud, mis tuvastavad potentsiaalselt ohtlikke patogeene nagu viirused, bakterid ja jagunemisel kahjustada saanud DNA-ga rakke, millest võibki tekkida vähk.

Avastusel on laialdaselt kasutusvõimalusi, alustads astma ja allergiate seljatamisest, autoimmuunhaiguste ravi ja vähivastase immuunsuse loomiseni välja. Säärane ravimeetod kasutab keha enda loomuliku paranemise mehhanismi.

Kui BH4 pärssida, langeb hävitustegevust juhtivate T-rakkude hulk ja aktiivsus, ning sellest tõuseb olulist tulu autoimmuunhaiguste ravis. Nende haiguste puhul on nimelt keha immuunsüsteem üliaktiivne ja asunud hävitama ka organismi tervet kude.

Kui BH4 hulka kehas suurendada, siis tõugatakse aga tagant T-rakkude kasvu ja vähirakke hävitavat jõudlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles