Perearsti nõuanne: kuidas last nuuskama õpetada?

PM Tervis
Copy
Nuuskamist tuleks õpetada sellisel ajal, kui laps on terve ja nina hingab vabalt.
Nuuskamist tuleks õpetada sellisel ajal, kui laps on terve ja nina hingab vabalt. Foto: Shutterstock

Perearst Piret Rospu kirjutas oma blogis, kuidas last nuuskama õpetada. 

Esiteks: milline on õige nuuskamise tehnika? Kata nina taskurätikuga, vajuta sõrmega üks ninasõõre kinni ja puhu läbi teise ninasõõrme nii vähese jõuga kui võimalik. Kui tatt tuleb ninast välja, siis pühi see taskurätikuga ära. Korda teise ninapoolega sama. Kui oled lõpetanud, viska taskurätik minema.

Kuigi riidest taskurätid on loodussõbralikumad, aitab perearsti sõnul ühekordsete taskurättide kasutamine pidurdada pisikute levikut. Pärast nuuskamist võib nina alla panna tavalist niisutavat kreemi, et kaitsta õrna nahka punetuse ja valulikkuse eest.

Nuuskamist tuleks õpetada sellisel ajal, kui laps on terve ja nina hingab vabalt. Nagu kõik muu lastega seonduv, võiks ka see õpetus olla mänguline ja lõbus. Esiteks võiks last õpetada suu kaudu puhuma. Umbes aastased võivad juba hakkama saada seebimullide puhumisega, kõrrega joogiklaasi mullide puhumisega või (julgemate vanemate puhul) tordiküünalde puhumisega – nendest tasukski alustada.

Kui suuga puhumine on juba käpas, siis saab edasi liikuda nina kaudu puhumiseni. Ka siin soovitab perearst kasutada loomingulist lähenemist – võib proovida läbi kõrre mulle puhuda, aga juba mitte suu, vaid ninaga. Suu kinni, üks ninapool kinni (selle osas peab ilmselt vanem assisteerima), teise sõõrmesse joogikõrs ja puhuma. Võib võtta pabertaskurätiku, selle vastu nina panna ja kui läbi nina puhuda, siis taskurätik liigub. Samuti võib sama rätiku väikesteks tükikestena laua peale panna ja siis laps proovib ninaga puhuda sedasi, et tükid lendaksid.

Rospu märgib, et nuuskamine on igal juhul kasulik oskus ja päästab nii vanema kui lapse tatipumbaga möllutamise vaevast.

Artikkel ilmus esimest korda 19. november 2018. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles