Kas lapse põrandale kukkunud lutti võib puhastada oma süljega?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanema süljega kokku puutunud lutt kannab baktereid, mis aitavad tugevdada immuunsüsteemi.
Vanema süljega kokku puutunud lutt kannab baktereid, mis aitavad tugevdada immuunsüsteemi. Foto: PantherMedia/Scanpix

Kui beebi lutt kukub põrandale, kas seda peaks pesema vee all või võiks ehk selle lihtsalt tõmmata läbi enda suust, nii et selle puhastaks sülg?

Kui valid viimase variandi, ei maksa end süüdi tunda, sest uute teadusuuringute kohaselt võivad ema sülg ja selles sisalduvad bakterid pakkuda kaitset allergiate välja kujunemise vastu, kirjutab CNN.

Allergiaid soodustavat proteiini esines nimelt vähem beebidel, kelle emad lasid vahepeal lutil läbi käia ka enda suust – kinnitades teadlaste arvamust, et kokkupuude mikroobidega võib kaitsta lapsi allergiate tekkimise eest. Nimelt ollakse nüüd üsna veendunud, et kokkupuude bakteritega titana aitab kujuneda tugevamal immuunsüsteemil.

Uuringutest on ka nähtunud, et kariloomade lähedal elavatel ja nõudepesumasinaid vältivatel inimestel on vähem allergiaid. Samuti esineb neid harvem loomulikul teel sündinutel, sest sünnitusteid palistavad bakterid, millega keisrilõike teel ilmale tulnud kokku ei puutu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles