Toit, mis võib aidata astmat leevendada

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahemeremaade dieet on tervisele kasulik.
Vahemeremaade dieet on tervisele kasulik. Foto: Panthermedia/Dusan Zidar/Scanpix

Sageli rõhutatakse seda, kuidas tervislik toitumine aitab ennetada kroonilisi tõbesid nagu südame-veresoonkonna haigused ja II tüübi diabeet. Värskes Kreeka uuringus märgitakse, et teatud toidud võivad leevendada ka astma sümptomeid.

Kreeka La Trobe Ülikooli uuringus võeti luubi alla mõõduka astmaga 64 lapse toitumine, kirjutab Reader’s Digest. Kui pooled lapsed jäid oma tavapärase toitumise juurde, siis ülejäänud hakkasid kuue kuu vältel sööma nädalas neli portsjonit rasvast kala. Pärast testperioodi lõppu selgitati välja, et rohkem kala söönud laste hingamisteede põletik oli märkimisväärselt vähenenud.

«Rasvane kala sisaldab rikkalikult oomega-3-rasvhappeid, millel on ka põletikku vähendavad omadused. Meie uuring tõestas, et korrapärane kala söömine võib astmaga laste seisundit märgatavalt parandada,» sõnas uuringut juhtinud teadur Maria Papamichael.

Tema kolleeg, professor Catherine Itsiopoulos lisas, et astma leevenemisele aitab üldisemalt kaasa Vahemere maade dieedi jälgimine, mis näeb ette rohke taimetoidu, mereandide ning õliviljade söömist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles