Suitsetamine raseduse ajal põhjustab lapsele tulevikus selle terviseprobleemi

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetamisel raseduse ajal on pikaajaline mõju.
Suitsetamisel raseduse ajal on pikaajaline mõju. Foto: PantherMedia/Scanpix

Kui tulevane ema ei suuda raseduse ajal suitsetamisest loobuda, suurendab see oluliselt tõenäosust, et lapsel tuleb tulevases elus rinda pista ülekaalulisusega.

Suitsetamine ja ülekaalulisus on kaks suuremat murekohta tervishoius üle maailma, sest need on krooniliste haiguste suured riskitegurid.

Ammusest ajast on olnud teada, et raseduse ajal suitsetavatele emadele sündivad lapsed on sagedamini enneaegsed ja madalama sünnikaaluga, kirjutab MedicalXpress. Hiljutised uurimused annavad aga kinnitust sellest, et suitsetamine raseduse ajal võib anda ka tulemuseks ülekaalu uue ilmakodaniku tulevases elus.

Doktor Leryn Reynolds asus uurima, millised mehhanismid aitavad sellele kaasa. Ta sai kinnitust, et selleks on retinoehappe retseptorile reageeriv valk, mida toodavad rasvarakud ja mida leidub rohkem ülekaaluliste inimeste veres. Seda oli rohkem ka beebidel, kelle emad olid raseduse ajal suitsetamist jätkanud. Selle liigne hulk arvatakse olevat põhjustatud suitsetamisel organismi sattunud kahjulikest ainetest, mis takistavad DNA jagunemisel toimivaid protsesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles