Kiropraktik: kaheksa-aastane seljavaluga patsient pole enam üllatav (1)

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Suisa 85 protsendil õpilastest kaalub koolikott liiga palju ning laste rühiprobleemide hulk kasvab algklassidest saadik massiliselt. Lapsed käivad küürus ja kurdavad selja-, kaela- ja peavalusid.

Mõni aasta tagasi avastati ühel 7. klassi lapsel koolis rühihäire ja anti soovitused, mida edasi teha, kirjutab Pealinn. 8. klassis kutsuti laps järelkontrolli ja siis selgus, et tema ega ta vanemad pole rühiga midagi ette võtnud. 9. klassis oli lapsel juba tõsine seljavigastus ja ta pidi minema operatsioonile.

«Ja selle peale otsustas lapsevanem kaevata kooliõe peale, et too ei ole midagi teinud, kuigi kooliõel oli näidata ette mitmeid kirju, kus ta oli lapsevanemat teavitanud lapse olukorrast,» rääkis kooliõde Kira Ponomareva. «Üha enam tulevad lapsed meie juurde jutuga, et neil selg valutab. Statistika näitab, et juba seitsmendas klassis on lastel tõsised rühiprobleemid. Me võime ju soovitada lapsel minna perearstile, aga väga vähe on vanemaid, kes seda soovitust järgivad.»

Lastekaitse liidu 2017. aastal korraldatud küsitlusest selgus, et 85 protsendil õpilastest on koolikott liiga raske. Uuringus osales 3418 lapsevanemat. Küsitlusest selgus ka, et lapsed kurdavad selja-, kaela- ja peavalusid. Lastel on õlavöötmepinged, nad käivad küürus, mõnel lapsel käib õhtul pea ringi. 

Eesti kiropraktikute liidu juht Gerly Truuväärt ütles, et kui tema 11 aastat tagasi kiropraktikuna alustas, olid noorimateks seljavaluga patsientideks kõrgkoolide tudengid, nüüd aga on noorimad juba 14-15-aastased. «Vanuseklass on kolinal kukkunud ja ma ei ole enam üldse üllatunud, kui minu juurde tuleb kaheksa-aastane patsient, kes kurdab seljavalu,» lisas ta.

Loe lugu täismahus Pealinnast

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles