Kolesterooli tase ja Alzheimeri tõbi on omavahel seotud

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vältides kõrget kolesterooli taset, võid vältida ka Alzheimerit.
Vältides kõrget kolesterooli taset, võid vältida ka Alzheimerit. Foto: PantherMedia/Scanpix

Alzheimeri tõve kohta seni tehtud suurim geneetiline teadusuuring andis selgust, et käputäis geenivariatsioone suurendavad mõne inimese puhul nii dementsuse kui südame-veresoonkonna haiguste riski. Uuring vihjab, et mõnd südamehaiguste raviks mõeldud rohtu võiks kasutada Alzheimeri ennetamiseks ja raviks.

Alzheimer on kõige levinum dementsuse vorm. Teadlased on jõudnud jälile, et selle neurodegeneratiivse haiguse puhul mängib suurt rolli geneetiline komponent, vahendab Medical News Today. Näiteks APOE4 geenivariatsiooniga inimestel kujuneb tõbi välja kaks korda sagedamini ja selle geeni koopia tõstab riski suisa 12 korda. APOE geen kodeerib proteiini, mis kombineeritult lipiididega, milleks on ka kehas olevad rasvad, moodustab lipoproteiini molekuli. Need omavad rolli kolesterooli transpordis vereringes – niisiis on kolesterooli ja Alzheimeri vahel juba tõendatud side.

Uute uuringute käigus on aga veelgi välja selgitatud geene, mis seostavad omavahel Alzheimeri ja südamehaiguste riski. Nüüd uuriti 1,5 miljoni inimese DNA-d ja genoomis tuli ilmsiks 90 geneetilist variatsiooni, mil on seos nii südame-veresoonkonna haiguste kui Alzheimeriga. Geenid, mis mõjutavad lipiidide ainevahetust, on seotud ka Alzheimeri tõve tekkega. Need teadusleiud annavad alust kaaluda Alzheimeri ennetamiseks ja ravimiseks rohtusid, mis on seni olnud mõeldud lipiidide metabolismi mõjutamiseks.

Uuringutulemused viitavad sellele, et kolesterooli taseme madalal hoidmine võib olla suureks abiks Alzheimeri tõve vältimisel vähemalt osade inimeste puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles