Mis lahti, kui inimene magades ennast rahuldab või üritab seksida?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seksomnia episoodi ajal võib inimene käituda palju otsustavamalt kui tavaliselt.
Seksomnia episoodi ajal võib inimene käituda palju otsustavamalt kui tavaliselt. Foto: PantherMedia/Scanpix

Unes seksimine ehk seksomnia on unehäire, just nagu unes kõndimine, rääkimine või isegi autojuhtimine.

Seksomnia on parasomnia, mida põhjustab unefaaside vahel ajutegevuse takerdumine, kirjutab Healthline. Siis võid käituda justkui oleksid ärkvel, ehkki tegelikult magad. Seksomniaga inimesed võivad siis masturbeerida, aga isegi astuda seksuaalvahekorda. Tegu ei ole seksiunenägudega, mille kogemine on nii teisme – kui täiskasvanueas üsna tavaline. Selle unehäire puhul elavad inimesed end seksuaalselt välja päriselt, tihti ühes partneriga. Unehäire all kannataja silmad võivad olla lahti, ehkki klaasistunuma pilguga kui tavaliselt, kuigi nad kogevad amnestilist episoodi. Seksomniaga inimesed ei pruugi ise teada, et neil see on, kuni teised selle jutuks võtavad.

Tüüpiline käitumine seksomnia puhul on eelmäng partneriga, puusatõuked, suguühe ja samuti seda imiteerivad tegevused, eneserahuldamine, spontaanne orgasm, klaasistunud pilk, hilisem teadmatus oma tegevusest. Tihti on seksomnia episoodi ajal inimesed oma tegevuses otsustavamad kui tavaliselt, sest magades ei toimi käitumist pidurdavad protsessid. Partnerile võib nende tegevus tunduda tavatult võõras.

Seksomnia põhjused pole päris hästi teada, aga rolli näivad mängivat unepuudus, väsimus, suur stress, kõrge ärevus, alkohol, teatud ravimite või narkootiliste ainete kasutamine ning ebaregulaarsed magamisharjumused.

Seksomniat võivad põhjustada ka und häirivad terviseprobleemid nagu unes rääkimine ja kõndimine, rahutute jalgade sündroom, uneapnoe, epilepsia, refluks, migreenid, peavigastused.

Meestel esineb seksomniat kolm korda sagedamini kui naistel, kes episoodi ajal eelkõige masturbeerivad.

Kui ravida seksomniat põhjustavat häiret, võib saada kui peoga pühitud ka uneseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles