Tervisenõu: mida kujutab endast «hiirekäe sündroom»? (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Rahvasuus «hiirekäeks» kutsutav karpaalkanali sündroom on sageli esinev mure, mille teke on suuresti seotud töö iseloomuga. 

Karpaalkanali sündroomist räägib Med24 vahendusel neuroloog Katrin Põld:

Karpaal- ehk randmekanali sündroomi põhjus on keskpidise närvi (n. medianus) pitsumine randmekanali piirkonnas. Karpaalkanali sündroomi (KKS) riskitegurid on naissugu, ülekaal, rasedus, diabeet, reumatoidartriit jm. Tööalaste tegurite kohta on andmed vasturääkivad. Teatud liigutused, näiteks arvutihiirega töötamine, on niivõrd tüüpilised labakäe valu provotseerivad tegurid, et KKS kannab rahvasuus ka «hiirekäe sündroomi» nime. Füüsilise töö kohta (randme korduv painutus ja sirutus) arvatakse aga, et see pigem soodustab kui põhjustab KKS-i sümptomite avaldumist. Ühe KKS-i kindlalt põhjustava tööalase riskitegurina on kindlaks tehtud vibratsioon. 

KKS-i korral on sagedasemad kaebused valu ja paresteesiad kogu labakäes või mediaannärvi innervatsioonialal (I–III sõrm ja IV sõrme keskmine pind). Sageli on KKS-i sümptomaatika mõlemapoolne ja enam väljendunud juhtivas käes. Pikema anamneesiga KKS-i korral võivad sümptomid olla käe nõrkus (raskused spetsiifiliste tegevuste tegemisel, näiteks kartulikoorimisel) ning esineda võib thenar’i atroofia ja labakäe motoorne defitsiit. Nagu mainitud, võib sümptomeid provotseerida füüsiline töö jm korduv käeliigutus. Käe raputamine, hõõrumine vms võib ajutiselt leevendada närvi isheemiat ja vähendada sümptomeid.

«Käte suremine» ei ole piisavalt spetsiifiline kaebus eristamaks KKS-i näiteks kaela radikulopaatiast või ka polüneuropaatiast (need seisundid võvad ka esineda koos). Paljud KKS-iga patsiendid sõnastavad oma vaevusi väljendiga «käed on paistes», kuigi artriidi tunnuseid  ei pruugi esineda. Reumatoloogiliste haiguste sümptomid aga ei välista kaasuvat KKS-i, kuna põletik ja randme deformatsioon on KKS-i riskitegurid. Kui patsient kaebab käelihaste kõhetumist ilma valude ja tundlikkusehäireteta, tasub olla väga valvas ning suunata patsient kiiremas korras neuroloogile (tegemist võib olla näiteks lihashaigusega).

Loe randmekanali sündroomist pikemalt Med24 portaalist.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles