3 lihtsat asja, mida saad kohe oma mälu kaitseks teha

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ristsõna aitab aju töös hoida.
Ristsõna aitab aju töös hoida. Foto: Craig Robinson / PantherMedia / Scanpix

See, et inimene on alles noor, ei tähenda veel, et ta ei peaks mõtlema dementsusele ning mäluhäirete ennetamisele.

Arvatakse, et dementsus kimbutab maailmas ligi 50 miljonit inimest, ent vaevalt tahab keegi selle seisundiga rinda pista. Mida saab aga igaüks teha juba noorena, et hoiduda mäluhäiretest ja dementsusest? HuffPost pakub välja järgnevad ennetusabinõud.

Ole regulaarselt aktiivne. Hulk uuringuid on viidanud, et füüsiline aktiivsus pole hea mitte ainult kehale, vaid ka vaimule - sealjuures on abi juba isegi pooletunnisest jalutuskäigust päevas. Treening turgutab aju mitmel moel. Esiteks toetab see südame-veresoonkonna tervist ning aitab ennetada insulti. Arvatakse ka, et treening suurendab ajus uute neuronite ja nendevaheliste ühenduste teket, seda eriti hipokampuses, mis vastutab õppimise ja mälu eest. Neuroloogiaprofessor Mark Albers soovitab eelistada tubastele trenažööridele väljas jooksmist ja jalutamist, et rohkem olla ka värskes õhus.

Anna ajule tegevust. Nii nagu lihased tahavad koormust saada, ihkab seda ka aju. Parim viis selleks on säilitada sotsiaalne suhtlus ning tegeleda intellektuaalsete hobidega (ristsõnad, sudokud, mälumäng, lugemine jm). Aina enam tõendeid näitab, et just sotsiaalne eraldatus on tihtipeale dementsuse riskiteguriks. Seetõttu on oluline hoida lähedastega suhteid, saada aeg-ajalt sõbraga kohvikus kokku või korraldada kodus õhtusöök. Aju turgutavad hobid aga lükkavad edasi kognitiivsete võimete vähenemist, mis tavaliselt kaasneb vananemisega. Albersi sõnul on ideaalne, kui inimene suudab ühendada tegevused, millega ta emotsionaalselt suhestub, näiteks aiandusraamatute lugemine ning igal aastal paari uue taime istutamine.

Toitu tervislikult. See soovitus ei tule ilmselt üllatusena, kuid vajab alatasa kordamist. Uuringud näitavad, et mitmekesine toitumine toetab nii keha kui ka vaimu, eriti peetakse kasulikuks Vahemeremaade dieeti. See sisaldab ohtralt puu- ja köögivilju, täisteratooteid, pähkleid ja õlivilju ning kala, samas kui liha ja piimatoodete osakaal on väiksem. Sellist toitumist seostatakse hea mälu ning kognitiivse võimekusega. Mitmekesine toitumine ühes tervisliku elustiiliga võib edasi lükata nii vananemist kui ka ajuga seotud haiguste teket, mistõttu on oluline selline elustiil omaks võtta juba praegu, mitte alles vanemas eas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles