Teadlased leidsid, miks põhjustab levinud nahahaigus diabeeti

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Psoriaas tekitab nahale punaseid, ketendavaid ja sügelevaid laike.
Psoriaas tekitab nahale punaseid, ketendavaid ja sügelevaid laike. Foto: Patrizio Martorana / PantherMedia / Patrizio Martorana

Varasemad uuringud on näidanud, et psoriaas suurendab teist tüüpi diabeedi tekkimist ning uus uuring annab aimu selle seose põhjustest.

Psoriaas on levinud põletikuline nahahaigus, mis mõjutab Eestis ligi 43 000 inimest. Aastakümneid on teatud, et psoriaas suurendab diabeedi esinemise riski, kuid on olnud selgusetu miks, vahendab Medical News Today

Hiljuti tegid Londoni King College´i teadlased hulga katseid, püüdes leida, kuidas kaks haigust omavahel seoses on. Psoriaasiga inimestel vahetuvad naharakud liiga kiiresti. Kui tavaliselt moodustuvad uued rakud 3–4 nädalaga, siis psoriaasihaigetel tulevad ebaküpsed naharakud juba ühe nädalaga nahapinnale, surevad ja kestendavad maha. Selline kiire naharakkude vahetumine põhjustab haigusele iseloomulikke punaseid ja sügelevaid nahalaike. Praegu saadaval olev psoriaasiravi keskendub eelkõige sümptomite leevendamisele ning on enamasti eluaegne.

Uuringus otsiti inimeste ja loomade nahaproovidelt nahamolekulide muutumist, mida seostati psoriaasiga ning mis võis diabeeti tekitada. Teadlased leidsid, et psoriaasiga hiirte nahal ilmnes põletikku ja insuliinitalumatust, mis on diabeedi riskifaktorid. See tähendas, et rakud ei reageeri insuliinile korralikult ja ei viia glükoosi vereringest välja.

Samuti tootsid psoriaasiga hiirte beetarakud rohkem insuliini kui tervete hiirte omad. Kokkuvõttes leiti, et psoriaasiga seostuv põletik tekitas insuliinitalumatust ja suuremat insuliini toomist, mis sarnaneb eeldiabeedis oleva inimese seisundiga. Mõlemad sümptomid said algse nahast. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles